Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pag - ostrov krajek

V oblasti severního Jadranu se nachází protáhlý ostrov Pag, který vypadá na první pohled poměrně nehostinně. Posléze však objevíte jeho krásy a přednosti, kterých má opravdu dostatek. Udržované veřejné pláže, příjemné ubytování, kvalitní služby a hezké prostředí lákají turisty k návštěvě ostrova Pag již po několik desetiletí.

Pag spadá do skupiny Severodalmatských ostrovů a je pátým největším ostrovem celého Jadranu. Rozkládá se na ploše 285 km2 a táhne se v délce 62 km rovnoběžně s pobřežím. Od pevniny jej odděluje Velebitský průliv (Velebitski kanal), od ostrova Rab zase Pažský průliv (Paški kanal). Přes ostrov se zvedají dvě horská pásma, která jsou nehostinná, vysoká a strmá. Nejvyšším bodem ostrova je hora Sveti Vid dosahující výšky 348 metrů nad mořem. Severovýchodní strana Pagu bývá často vystavena chladnému nárazovému větru bóra a vichřicím.

Osídlení ostrova se datuje již do mladší doby kamenné a kolem roku 1200 před Kristem se na něm usadili Liburnové. Později se však stal oblíbeným útočištěm mnoha národů, patrné jsou vlivy Římanů, Slovanů, Benátčanů i Habsburků. Římané zde po sobě zanechali vily, mozaiky a akvadukty, Slované zase začali s chovem ovcí. Také dnes je zemědělství jedním z hlavních zdrojů obživy místních obyvatel. I když zdejší kamenitá, hornatá a přesolená krajina není pro zemědělství nejvhodnější, v údolích se daří pěstovat vinnou révu, ovoce, zeleninu a olivy. Místní vinohrady produkují výborné bílé víno - žuticu. Typické kamenné zídky zde chrání půdu před větrem. Z ovčího mléka se vyrábí známá specialita, kterou je „pažský“ sýr s nenapodobitelnou chutí.

Pro ostrov jsou typické rozsáhlé „saliny“, tedy místa, kde se již ve starověku těžila sůl. Se solí je odjakživa spojen život místních obyvatel. Někteří s ní bojují, pro jiné je zdrojem obživy. O vlastnictví zdejších salin se ve středověku přeli rabští a zadarští biskupové. Kromě soli proslul Pag také skrze své krajky. Tradice jejich výroby se postupně předávaly z generace na generaci, a tak se je podařilo dochovat až do dneška. Výrobu krajky můžete zhlédnout nejen v muzeu nebo na festivalu, ale také v zapadlých uličkách v rukou místních žen.

Spojení na ostrov zajišťuje trajekt z vyplouvající Prizny na pevnině a směřující do Žigljenu na severovýchodním pobřeží ostrova. Ostrov je na jihovýchodě spojen s pevninou také mostem. V blízkosti hlavní komunikace, která protíná celý ostrov, leží hlavní turistická letoviska – obce Novalja, Kolan, Pag, Dinjiška a Miškovići. Silnice však vede i na nejzápadnější cíp ostrova, poloostrov Lun. Nevelké stejnojmenné středisko ostrova Pag vyrostlo v zálivu již kolem roku 1244. Privilegium svobodného města si však neužívalo dlouho, boje se Zadarem mu přinesly zkázu. Většina domů a památek se ocitla v troskách. Místní obyvatelé se tedy rozhodli vystavět město nové, podle plánů sochaře a architekta Juraje Dalmatince. Ten byl na svou dobu velmi moderní a navrhl město s ulicemi do pravého úhlu, vedoucími ke čtyřem městským bránám. Základní kámen městské pevnosti byl položen 18. 5. 1443, zanedlouho bylo vystavěno i hlavní náměstí.

Budování nového města Pagu trvalo několik desetiletí, původně bylo město stavěno jako gotické, ale později začaly přibývat spíše renesanční prvky. Od 15. do 18. století byly vystavěny veřejné objekty i farní kostel. I v dnešní době má město původní půdorys se dvěma hlavními ulicemi protínající se na hlavním náměstí. Náměstí se nazývá Trg Kralja Petara Krešimira IV. a dominuje kostel Nanebevzetí Panny Marie založený roku 1392. V letních měsících se kostel stává dějištěm festivalu Pažské léto. Nedaleko kostela je možné si prohlédnout sochu Bartula Kašiče, který byl autorem první chorvatské mluvnice. Na náměstí najdete také Knížecí palác, jenž byl sídlem benátského místodržícího a městské rady.


Foto: město Pag

Dalším významným náměstím je Dominikanski Trg, kde stojí kostel sv. Františka z 16. století. Zajímavý je také nedaleký kostelík sv. Jiří, který již sice neslouží církevním účelům, ale přitahuje výstavami, které se pořádají v jeho interiérech. Pažskými svatostánky jsou také kostel sv. Benedikta a benediktýnský klášter sv. Markéty, kde působila dívčí škola. Z původních městských hradeb se jako jedinou podařilo dochovat městskou věž Skivat.

Město Pag má i lázeňský charakter, v jeho okolí se nachází bahno s léčivými účinky. Přímo ve městě je krásná dlouhá oblázková pláž Prosika, která je svým pozvolným přístupem do moře vhodná i pro děti. Pláž byla vyznamenána tzv. Modrou vlajkou, což dokládá její kvalitu a čistotu. Je lemována řadou pohostinských zařízení a možností pro sport i zábavu. Pag nabízí široké možnosti sportování jako je windsurfing, potápění, tenis, volejbal, vodní skútry, vodní lyže či cyklostezky. Malými motorovými čluny se můžete vypravit i k malým soukromým plážičkám, které lemují celý asi 20 km dlouhý záliv. Pag je poklidným turistickým i kulturním centrem ostrova, které přitahuje návštěvníky svou jedinečnou atmosférou. Celý ostrov Pag je ideální volbou pro strávení letní dovolené.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Za opevněnými městy Istrie
Ostrov Krk
Lastovo – velmi prospěšná izolace
Pula - na skok v istrijské metropoli

Článek byl zobrazen 5 999 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA