Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ponořte se do hlubin

Také vás vždy uchvátí dokumenty zachycující záběry z podvodního světa? Laškujete s myšlenkou vyzkoušet tento zajímavý adrenalinový sport? Každý z nás může toužit po potápění z jiného důvodu. Někoho okouzlí bohatý podmořský život, jiného zase volnost, klid a pohoda, nebo naopak dobrodružné výpravy s kamarády při prohledávání vraku staré lodi.

A kdo se již někdy potápěl, ví, že každý ponor je jedinečný a neopakovatelný. Proto je tento sport vhodný pro všechny, kdo nemají rádi jednotvárnost a nudu. Navíc, jestliže se zrovna nacházíte v některé exotické přímořské destinaci, bylo by škoda nekouknout pod vodu.

Co je potřeba?
Pokud jste se již rozhodli, že se stanete potápěčem, první co musíte udělat je najít si dobrého instruktora. Nikdo se totiž nesmí potápět bez příslušné certifikace. Existují také potápěčské školy, které nabízí širokou škálu nejrůznějších kurzů rozdělených podle náročnosti. Celosvětově uznávanými školami potápění jsou PADI, CMAS, SSI nebo IANTD. V kurzech vás naučí základy přístrojového potápění, efektně používat výstroj, orientovat a pohybovat se ve vodě a také vás seznámí s bezpečností při ponorech. Je důležité být dostatečně poučen nejen o přírodních zákonech, ale také o lidském těle. Z teorie se poté přejde k samotnému potápění. Jednotlivé ponory se nacvičují vždy nejdříve v bazénu, později se většinou přejde na otevřenou vodu, ale záleží na dané škole. Rychlokurzy, které jsou poskytovány turistům během dovolené u moře, nebývají nijak kvalitní a ani příliš bezpečné. Naučit se základy potápění trvá přibližně jeden týden. Neznamená to však, že hned potom můžete vyjet do některé z tropických oblastí bez odborného dohledu.

Když úspěšně absolvujete základní potápěčský kvalifikační kurz, který se sestává ze tří částí, obdržíte potápěčský průkaz s mezinárodní platností. Jestliže se vás radost z potápění pořád nepustila, přihlaste se do druhého potápěčského kvalifikačního stupně, ve kterém si ještě upevníte a prohloubíte znalosti. Cena základního potápěčského kurzu OWD (Open Water Diver) se pohybuje v rozmezí od 7 – 9 tisíc korun. Za zdokonalovací kurz AOWD (Advanced Open Water Diver) zaplatíte 5 – 6 tisíc korun. Jestliže máte chuť se potápění věnovat důkladněji a úplně jste mu propadli, existuje ještě celá řada dalších specializovaných kurzů zaměřených například na vrakové či hloubkové potápění, záchranářský kurz, nebo Nitrox – potápění se vzduchem, který má vyšší obsah kyslíku.

Výstroj
V začátečnickém kurzu po vás bude vyžadována základní potápěčská výstroj, nejčastěji označovaná jako ABC, která obsahuje masku, ploutve, šnorchl a boty. Potřebovat budete také lahev se stlačeným vzduchem a neopren, to vám však zapůjčí přímo v kurzu a vy se tak nemusíte o nic starat. Během několika prvních ponorů zjistíte, jaké vybavení vám vyhovuje a jaké vlastně ani nepotřebujete. Existuje ještě mnoho dalších součást výstroje, ty jsou však již individuální podle druhu ponoru.

Pokud jste se již rozhodli, že se potápění budete věnovat i nadále a chystáte se pořídit si kompletní výbavu, počítejte s částkou od 25 do 50 tisíc korun v závislosti na značce. Součástí takovéto výbavy je i neoprenový oblek, plicní automatika a mnoho dalších doplňků. Při nakupování výstroje je dobré se poradit s instruktorem nebo zkušeným potápěčem. Jako začátečník byste totiž mohli zbytečně investovat mnoho peněz do nepotřebného a nevhodného zboží.

Bezpečnost
Během potápěčského kurzu jste pod stálým dohledem zkušeného instruktora, který se vám věnuje a vysvětluje problémy, se kterými se při ponoru můžete setkat. Ze začátku se potápěč pouští jen do malých hloubek, aby mohl kdykoliv v případě potřeby bez problémů vystoupit na hladinu. Sami na sobě začněte poznávat, jaký vliv má hloubka na lidský organismus a jak se vyrovnávat se změnou tlaku tak, aby nenastaly potíže. Největším rizikem pro začínajícího potápěče je přecenění vlastních sil. Tragicky může také dopadnout jeho výlet do velkých hloubek nebo uzavřených prostor jako jsou vraky lodí, jeskyně či pod led. Všeobecně platí, že největším rizikem pro potápěče je jeho nedbalost, neodbornost či zpanikaření. Pouze 1% všech potápěčských nehod způsobí závada na technice, zbytek mají na svědomí chyby potápěčů. Z hlediska bezpečnosti je dobré se vždy potápět nejméně ve dvou.

Při potápění v některých tropických mořích si musíte dávat dobrý pozor také na podmořskou floru a faunu, která pro vás může představovat jisté nebezpečí. Například v Karibiku nebo Rudém moři žije mnoho jedovatých ryb, mořských hub či ježků. Nebezpečí pro potápěče představuje také mořský had, chobotnice, muréna, barakuda, žralok, ale i lachtan a želva. Před odjezdem do takovéto destinace je proto dobré si zjistit, s jakými živočichy se pod vodou můžete setkat a na co si dát pozor.

Můžu se potápět?
Každý vážný zájemce o potápění by měl projít kompletní lékařskou prohlídkou. Při ponoru jsou totiž některé části organismu dost zatíženy, proto bychom měli vědět, zda je to pro nás bezpečné a poradit se s lékařem. Mezi nejčastější zdravotní potíže, které mohou nastat, patří barotrauma, což je způsobeno změnami a nevyrovnáním tlaku v těle. Jednou z nejdůležitějších věcí, které by se měl v kurzu každý budoucí potápěč perfektně naučit, je vyrovnávání tlaku během sestupu či výstupu. Hlavní pravidlo zní – nic se nemá uspěchat!

Barotrauma se může objevit ve středním uchu, vnitřním uchu, dutinách, očích, obličeji či v plicích. Barotrauma plic je nejnebezpečnější formou a může dojít až ke smrti. Dále se během potápění můžete setkat s dekompresní nemocí, která je způsobena přebytkem dusíku v těle a je také velmi nebezpečná.

O vhodnosti potápění by se měli informovat zejména lidé po operaci plic nebo srdce, astmatici a lidé náchylní na ušní infekce. Potápění se rovněž nedoporučuje těhotným ženám a lidem po operaci ušního bubínku. Samozřejmě se předpokládá, že každý, kdo se chce věnovat tomuto zajímavému sportu je plavecky velmi zdatný. Musíte být schopni uplavat 270 metrů za méně než 10 minut, vydržet šlapat vodu po dobu 20 minut a také uplavat 18 metrů pod vodou se zátěží. Testuje se tak, zda byste byli schopni utáhnout například tonoucího. Z hlediska věku se potápění může věnovat každý, kdo je starší 10 let. Děti do 15 let musí mít pro absolvování potápěčského kurzu svolení rodičů. Při potápění není ani tak důležitý věk, jako zodpovědnost k vlastnímu životu.

Freediving
Česky se tomuto potápěčskému odvětví říká nádechové či volné potápění a od přístrojového potápění se liší v tom, že se zde nepoužívá žádné vybavení. Potápí se na jeden nádech a lidé někdy také soutěží v tom, kdo doplave dál, hlouběji nebo vydrží déle pod vodou. Pro tento sport existuje dokonce 8 oficiálních disciplín. Světovými rekordy ve freedivingu jsou ponory do hloubky pod 100 metrů.

Kam se vydat?
Pokud jste již úspěšně absolvovali potápěčský kurz, získali potápěčskou licenci a cítíte se být dostatečně zkušení, můžete vyrazit někam, kde své zkušenosti využijete v praxi. Oblíbenými českými lokalitami jsou jezero Barbora u Teplic, lom Amerika u Karlštejna, Slapská přehrada, žulový lom Leštinka u Pardubic, lom Rumchalpa na Jičínsku, lom Šífr u Svobodných Heřmanic či Orlická přehrada.

Nemusí to být jen české lomy a rybníky, ale snadno se autem dostanete i k Jaderskému či Středozemnímu moři. Pro nás jsou nejpřístupnější ostrovy rozeseté podél pobřeží Chorvatska. Vše již záleží jen na vašich finančních možnostech. Mnoho turistů, kteří propadli tomuto skvělému rekreačnímu sportu, se za ním vydává také na Kanárské ostrovy, do Egypta, Španělska, Řecka či Itálie. Jakousi Mekkou potápěčů se stalo Rudé moře, které je vzdáleno jen pár hodin letu z České republiky, ale také průzračně čisté vody kolem břehů francouzské Korsiky.

Za skutečné potápěčské ráje se považují destinace jako Kuba, Keňa, Galapágy, Thajsko, Bali, Dominikánská republika, venezuelská Isla Margarita či mexický Cancún. Lahůdkou je samozřejmě také australský Velký bariérový útes, ostrovy v Tichomoří nebo souostroví Maledivy. Ve všech jmenovaných lokalitách je dnes již špičkově rozvinutý potápěčský průmysl.

Autor: Jana Přibylová

Další články o potápění:
Potápěčská maska
Ploutve
Šnorchl
Neoprénový oblek

Článek byl zobrazen 11 870 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA