Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Přírodní rezervace Lonjsko Polje

Ve středním Chorvatsku se mezi městy Sisak a Nova Gradiška rozkládá největší chráněná močálovitá oblast známá jako Lonjsko Polje, která se vyznačuje výskytem mnoha druhů živočichů a rostlin. V roce 1963 bylo toto území vyhlášeno zvláštní ornitologickou rezervací a roku 1987 pak i přírodní rezervací o rozloze 506 kilometrů čtverečních.

ZÁJEZDY DO CHORVATSKA NA SVĚTADÍLECH

Rezervace Lonjsko Polje je vymezena širokým meandrem řeky Sávy. Během jarního tání bývala tato oblast pravidelně zaplavována nejen Sávou, ale také jejími přítoky Lonja, Ilova, Pakra a Čazma. V létě a na počátku podzimu vody vždy ustoupily. I když byla část zdejších mokřin v průběhu 60. let minulého století vysušována, stále patří Lonjsko Polje k nejúchvatnějším a nejrozsáhlejším bažinatým územím v Evropě. V současnosti však již rezervace zaujímá jen asi desetinu původní plochy, tedy 6,5 čtverečního kilometru. 

Ještě donedávna byl přírodní park Lonjsko Polje zapomenutým koutem Chorvatska, v posledních letech se však dostává do centra pozornosti milovníků a ochránců přírody. Zdejší močály a rozsáhlé lesy vynikají mimořádným bohatstvím především ornitofauny – žije tu na 240 druhů ptáků a 130 druhů zde dokonce i hnízdí. Park je důležitou zastávkou nejen pro čápa černého, ale i pro četné druhy volavek, včetně volavky bílé a různé dravce, mimo jiné vzácného motáka, orlíka krátkoprstého a orla mořského. Podél říčních břehů a na výše položených místech rostou lesy tvořené duby, topoly, jasany a vrbami. 

Oproti tomu suchá pole bývají v letních měsících využívaná jako pastviny pro ovce, ale žije zde také vzácný a chráněný posavinský kůň. K dalším obyvatelům rezervace patří jelen, prase divoké či černé turopolské prase. Lonjsko Polje je i největším evropským územím, kde se třou štiky a kapři. Jednotlivé části přírodního parku, jako je třeba ornitologická rezervace Krapje Đol, mají ještě přísnější ochranný režim.

Unikátní je také vesnička Čigoč, ve které se stanete svědky výjimečné symbiózy přírody a člověka. Takřka každá stodola, roubenka i chlév nesou na svém krovu čapí hnízdo. Některé z nich i dvě a většina z nich hostí čapí rodinku. Celkový počet obydlených hnízd překračuje padesátku, Čigoč tak právem získala  v roce 1994 titul "Evropská ves čápů“. Zajímavá je v této oblasti také architektura posávských dřevěných domků, které jsou díky své kráse, zachovalosti a početnosti pravou památkou stavitelského dědictví. Z turistického hlediska má přírodní park Lonjsko Polje jednu nevýhodu. Leží mimo nejčastěji užívané komunikace k Jadranu. 

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Národní park Risnjak 
Festivalové městečko Samobor 
Drniš - středisko ovocnářství a vinařství  
Kraljevica - vyhlášené letovisko u ostrova Krk 
Pevnost Klis 

Článek byl zobrazen 5 735 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA