Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Senj v obležení „uskoků“

V zátoce Senjska draga se rozkládá jedno z nejstarších městeček na chorvatském pobřeží a významné turistické středisko Senj. V jeho blízkosti se nachází horský průsmyk Vratnik patřící do pohoří Velebit, přes který vane nechvalně známý studený vítr bóra. Díky němu je Senj považován za nejchladnější místo na jadranském pobřeží.

I přes tyto nepříznivé přírodní podmínky byla oblast obývána již v časech antiky. Prvními obyvateli byli Ilyrové, později je vystřídali Římané, kteří zde založili přístavní osadu Senia. Ta byla významnou obchodní stanicí sloužící jako překladiště zboží, jež putovalo dále do vnitrozemí. Senia se stala biskupstvím a důležitým námořním centrem pro obchod se dřevem. Po roce 1000 bylo město darováno templářům, ale poté se dostalo na dlouhých 200 let do rukou Frankopanů. Později ho ovládli uherští králové a Habsburkové.

Za účelem obrany proti Turkům zde nechali Habsburkové vybudovat první pevnost na území, tzv. vojenskou hranici. Pevnost byla obehnána mohutnou zdí, z níž se však do dnešních dní podařilo dochovat jen část. Po bitvě u Moháče se ve městě začali usazovat uprchlíci, kteří utíkali před tureckými nájezdy, říkalo se jim „uskoci“. Ti se zpočátku chovali spořádaně a městu pomáhali v obraně, ale časem jejich moc vzrostla a začali být na obtíž. Spojenecká vojska Benátčanů a Turků v roce 1613 obléhala město s cílem uskoky vypudit. To se jim však nepodařilo a v roce 1615 situace vyústila v otevřenou válku mezi Benátkami a Rakouskem. Vše bylo nakonec zažehnáno sepsáním tzv. madridského míru. Uskoci byli násilně přestěhováni do vnitrozemí a jejich četné lodě spáleny.

Svědectví o moci uskoků dokládá hrad Nehaj situovaný na nedalekém kopci. Nechal jej v letech 1553 – 1559 vybudovat kapitán uskoků, Ivan Lenković. Hrad měl dobrou strategickou polohu, proto z něj šlo pozorovat připlouvající lodě. Architektonicky se však vymyká středomořskému stylu, postaven byl totiž podle nejmodernějších vojenských pravidel. Jde o dvoupatrovou budovu čtvercového půdorysu, která je na rozích spojena kruhovými baštami. V pevnosti se dnes nachází Muzeum uskoků.

Senj

Po odchodu uskoků však význam města neupadl, v roce 1779 zde byla vybudována tzv. Josefinina cesta vedoucí ze Senje do Karlobagu. Díky ní začalo do města přicházet více lidí a to se tak stalo příjemnou pobřežní zastávkou. Při procházce po nábřeží si můžete dnes prohlédnout část hradeb a věží. Nedaleko se rozkládá náměstí Trg Pavlinski, v jehož středu je umístěn památník obětem války z roku 1957.

Centrem starého města je náměstí Trg Cilnica s klasicistní kašnou a původně goticko-renesančním frankopanským kaštelem ze 14. století. Nedaleko od náměstí najdete Velkou bránu z roku 1779, která ohraničovala konec Josefininy cesty.

Uličkami starého města, které jsou lemovány renesančními budovami, se dostanete na Hřbitovní náměstí, kde stojí nejstarší městská stavba a tou je katedrála Panny Marie. Původně šlo o románskou baziliku, která byla později barokně upravena a rozšířena do dnešní podoby. V jejím interiéru jsou umístěny náhrobky s renesančními reliéfy a oltář zdobený mramorovými sochami. Zajímavý je také nedaleký palác Vukašovićů pocházející z 15. století, uvnitř kterého najdeme Městské muzeum.

Senj

Na své si ve městě nepřijdou jen milovníci historie a památek, ale také ti, kdo chtějí relaxovat při šumění moře. Návštěvníci mají k dispozici hezky upravenou městskou pláž se vstupy do moře. Mimo hlavní dobře udržované veřejné pláže jsou jižně od města, poblíž zátoky Spasovac také malé zátočiny s klidnými plážemi a čistou vodou. Ve městě se během roku pořádají četné kulturní události, jako například Zimní karneval, Festival pěveckých sborů nebo Mezinárodní senjský karneval. Díky výborné organizaci byl Senj přijat do Sdružení karnevalových měst. Většina místních obyvatel se živí rybolovem, loďařstvím a turistickým ruchem. Z přístavu v Senji dnes míří trajekty do Bašky na ostrově Krk a na ostrov Rab.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Pag – ostrov krajek
Za opevněnými městy Istrie
Ostrov Krk
Lastovo – velmi prospěšná izolace
Pula - na skok v istrijské metropoli

Článek byl zobrazen 5 347 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA