Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Šibenik – Krešimírovo město

V Šibenickém zálivu se nedaleko ústí řeky Krky do moře rozkládá Šibenik, který je nejstarším chorvatským městem na pobřeží Jadranu. Součástí města je velký přístav, proto se stalo důležitým dopravním i turistickým střediskem regionu Severní Dalmácie.

Šibenik leží na severních svazích zálivu a obklopují jej čtyři pevnosti – sv. Mikuláše, sv. Jana, sv. Anny a pevnost Šubičevač. S otevřeným mořem je město spojeno úzkým a hlubokým průlivem sv. Antonína. Při kanálu Šibenik se táhne pláž u mysu Jadrija. Jde však také o průmyslové město, které je zaměřeno na zpracování barevných kovů, textil, potravinářský průmysl a stavbu lodí. Fabriky jsou naštěstí soustředěny jen na jeho okraji. Turisté však mají Šibenik zafixován jako nádherné středověké město s unikátními památkami, jehož historické jádro je zaplněno kamennými domky, malými náměstími, klenbami, průchody a je protkáno spletí křivolakých uliček.

Šibenik

První písemná zmínka o Šibeniku pochází z roku 1066, kdy se na tomto místě nacházelo opevněné město s názvem Castrum Sebenici. Tehdy jej navštívil chorvatský král Petr Krešimír IV., od té doby nese Šibenik přízvisko Krešimírovo město. Ve 12. století se ocitlo pod uhersko – chorvatskou nadvládou. Již od počátku hrálo město důležitou strategickou roli v bojích mezi byzantskou říší a Benátskou republikou. Benátčané mu panovali v letech 1413 až 1797 – během tohoto období zaznamenalo město velký rozkvět a v historickém jádru začaly vznikat velkolepé paláce.

Šibenik

Od konce 15. století město často ohrožovali Turci, podařilo se jim dostat až k hradbám města, ale nikdy ho nedobyli. Šibenik se tak zanedlouho proměnil jedním z nejrušnějších kulturních středisek renesančního Chorvatska. V roce 1797 se celá Dalmácie stala součástí rakouské monarchie, na konci 1. světové války pak Šibenik připadl Jugoslávii. Druhá světová válka, italská a německá okupace Šibenik vážně poškodily. Po skončení války ale dochází k novému intenzivnímu rozvoji města. Velkou ranou pro město však byla také agrese Srbů v letech 1991 a 1992. Škody napáchané na městě v té době byly již také odstraněny.

Šibenik

V jádru města se do dnešních dní podařilo zachovat jedinečný starobylý ráz. Nejvýznamnější památkou města je bezpochyby Katedrála sv. Jakuba, jejíž základní kámen byl položen v roce 1431, dokončena byla v roce 1551. Na stavbě se podíleli přední dalmatští a italští umělci, jako byl Bonino z Milána, Antonio Dalle Masegne, nebo Juraj Matejev Dalmatinac. Jde o unikátní dílo v dějinách šibenické a chorvatské sakrální architektury. Katedrála se pyšní mnoha zdobnými prvky, jako je 34 lvích hlav či 72 portrétních byst. Unikátní však je, že každá bysta je jiná, Juraj Dalmatinac totiž chtěl zvěčnit své současníky, kteří přišli do Šibeniku. Nádherný je rovněž Lví portál, křestní a boční kaple, systém zaklenutí a zastřešení a bohatý inventář.

Šibenik

Dalmatinac bohužel své mistrovské dílo nedokončil, po jeho smrti v roce 1475 se prací na katedrále chopil Nikola Firentinac, který vytvořil presbytář s chórem, ochozy a klenby. Katedrála sv. Jakuba je postavená celá z kamene a mramoru, na délku měří 39 a na výšku 32 metrů, vysvěcena byla v roce 1555. Při srbské agresi v letech 1991 - 1992 byla katedrála zasažena dělostřeleckým granátem, který proletěl střechou a dopadl doprostřed katedrály. Obrovským štěstím bylo, že nevybuchnul, protože následky by byly katastrofální. V roce 2000 tak mohla být katedrála zapsána na listinu světového kulturního dědictví organizace UNESCO a i dnes vzbuzuje obdiv u tisíců návštěvníků města.

Šibenik

Naproti katedrály stojí renesanční radnice z 16. století, těsně vedle ní pak vede schodiště do staré části města. Dojdete až ke kostelu sv. Barbory, v němž se ukrývá hodnotná sbírka církevního umění. Prohlédnout si můžete obrazy, skulptury a iluminované texty datované do 14. až 16. století. V pozdně renesančním Knížecím paláci ze 17. století, který byl v minulosti sídlem benátského místodržitele, je umístěno Městské muzeum. Muzeum opatruje sbírku mincí a archeologických nálezů z období neolitu až po římskou éru.

Šibenik

Na nábřeží jižního okraje historického centra si můžete prohlédnout barokní kostelík sv. Františka z 18. století s pěkným vyřezávaným kazetovým stropem. Původně na tomto místě stával klášter a kostel z roku 1229, který byl však roku 1321 během nájezdu srovnán se zemí. V interiéru kostela se nachází kaple, v níž jsou ukryty velkolepé varhany z roku 1762. Při kostele se nachází cenná sbírka inkunábulí. Z městských paláců vyniká palác Foscolů, Orsiniů, Madonićů, které vznikly mezi 15. - 16. stoletím.

Šibenik

Město je z vnitrozemí chráněno pevnostmi sv. Anna, sv. Jan a Šubićevac a od moře pevností sv. Mikuláše, které zde byly postaveny na obranu před tureckými invazemi. Nejstarší z nich je pevnost sv. Anny, která pochází ze středověku, ale její současný vzhled se datuje do 16. století. I když se jí říká pevnost sv. Anny, je známá také pod názvem pevnost sv. Michala. Pokud tuto pevnost navštívíte, odměnou vám bude nádherný výhled na okolní ostrovy. Na kopci vysokém 125 metrů se vypíná pevnost sv. Jana pocházející z 15. století. Je jedinečná svým hvězdicovým půdorysem, který získala po nájezdu Turků v roce 1649. Třetí největší je pevnost Šubićevac, která bývá někdy také nazývána Baronova pevnost. Postavena byla roku 1646, aby zabránila útoku Turků. V minulosti byla několikrát poškozena, ale naštěstí se vždy dočkala rekonstrukce. Dílem italského architekta Gianiho Girolama Sanmicheliho je pevnost sv. Mikuláše z let 1540 – 1547. Je nádhernou ukázkou vojenské architektury, v minulosti sloužila také jako vězení. Každá pevnost je jedinečným architektonickým veledílem a po staletí neodmyslitelně patří k městu Šibenik.

Šibenik

Okolo Šibeniku se rozkládají malebné vesničky a osady, ale také řada přírodních atraktivit. Nedaleko se rozprostírá Národní park Krka a souostroví Kornati. Všechny tyto destinace v kombinaci s malebným pobřežím a teplým středomořským klimatem dělají z Šibeniku skvělé místo pro trávení letní dovolené.

- jap -

Další články z Chorvatska: 
Pićan, římská obec zmáná jako Petena
Mimarovo muzeum v Záhřebu
Krapina je významnou archeologickou lokalitou
Gračišče, starobylá vesnice na Istrii
Primošten - město na ostrově i pevnině

Článek byl zobrazen 35 852 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA