Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hvar, chorvatská Madeira nezklame!

Ostrov Hvar patří k největším a nejkrásnějším jadranským ostrovům. Jako jediný se chlubí nejvyšším počtem slunečných dnů v roce, což je samo o sobě zárukou ideální dovolené. Navíc tady pěstují jedno z nejlepších vín v Chorvatsku a všude vládne pohoda starých časů ...

Chorvatskou Madeirou je Hvar nazýván právě pro své mimořádně mírné, příznivé podnebí, sníh a mráz tu jsou opravdovou raritou. Ostrov vyniká množstvím zeleně a typickou tváří, kterou mu dodávají historická městečka a v horách rozeseté vesničky plné kouzelných kamenných stavení. Celý ostrov je velký necelých 300 čtverečních kilometrů, což z něj činí čtvrtý největší jadranský ostrov. Trvale ho obývá asi 11 a půl tisíce lidí, kteří žijí ve 47 sídlech. Živí je převážně cestovní ruch, ale významně také zemědělství, zvláště pak vinařství, rybolov, pěstování oliv a aromatických rostlin. Téměř každý dům obklopují rozlehlá políčka, na kterých pracuje celá rodina. Majitelé část úrody prodávají přímo doma, stačí zastavit před vraty a vejít – ve většině domů koupíte čerstvé ovoce, zeleninu, víno, pálenku nebo sýry. Při troše štěstí narazíte na paní domu, se kterou si popovídáte česky. Dle informací jedné z místních „farmářek“ se na Hvar svého času přivdalo zhruba padesát Češek.

Na Hvaru jsou dva přístavy pro trajekty z pevniny. Rychlejší cesta vás přivede do Splitu, odkud za 2 a půl hodiny doplujete do Stareho Gradu na ostrově. Stará cesta je kratší a vede z Drveniku do města Sučuraj. Kromě dvou zmíněných patří k hlavním střediskům ostrova také hlavní město Hvar, Jelsa a Vrboska, všechny ukrývají mimořádné kulturní bohatství.

Zejména správní středisko Hvar je pozoruhodným goticko renesančním městem, svého času býval hlavním benátským přístavem v této části Jaderského moře. V období humanismu se stal střediskem věd a umění. Dodnes se podařilo zachovat téměř nedotčené historické jádro, které je jedinečným svědectvím kulturní minulosti.

Hvar patří také k věhlasným archeologickým nalezištím. V jeskyních na ostrově byly nalezeny pozůstatky prehistorického člověka, naleziště patří k nejdůkladněji prozkoumaným paleoarcheologickým lokalitám na jadranských ostrovech. Nalezené předměty nevyčíslitelné hodnoty jsou nyní uloženy v archeologických sbírkách ve Hvaru, Starém Gradu a ve Splitu. Patří k nim především hvarská keramika, mince a gemy. Archeologicky významné jsou i nálezy pozdějších ilyrských opevněných sídlišť, tzv. gradin, nebo nálezy z tumulů, například u obce Jelsa nebo nad obcí Vira na západě ostrova.

Kromě archeologických a stavebních památek má ostrov Hvar co nabídnout i milovníkům výtvarného umění, jde především o obrazy a plastiky význačných starých mistrů v kostelech a klášterech, ale i díla moderních chorvatských výtvarníků v galeriích a uměleckých sbírkách.

Ostrov Hvar se nabízí jako ideální místo pro letní dovolenou, pobyt u moře si tu můžete díky příjemnému počasí na plno užít už v květnu. Bohatá nabídka ubytování uspokojí představy široké škály turistů. Najdete tu pohodlné kempy „za babku“, příjemné apratmány v soukromí i luxusní hotely. Záleží na vás, zda hledáte penzion ve větším letovisku, v malé malé osadě nebo v odlehlé zátoce. K oblíbeným cílům patří například kemp ve Vrbosce, který je vyhrazen nudistům. Z vlastní zkušenosti bych doporučila ubytování v apartmánu v některé z malebných vesniček. Užijete si tak skutečně nerušený odpočinek, nasajete místní atmosféru, večer posedíte na terase se sklenkou vína s výhledem na moře nebo na hory, podle nálady... Ideálně byste ještě měli na Hvar přijet autem a vzhledem k jeho malé rozloze ho celý procestovat, rozhodně nebudete litovat.

Autor: Lucie Kaspříková

Další články z Chorvatska:
Když na slavnost, tak do Rabu
Do Chorvatska vlastním autem
Stezkami po Istrii
Přírodní ráj zvaný Krka
Záhřeb, hlavní město Chorvatska

Článek byl zobrazen 8 887 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA