Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Gradac s vůní levandule

Gradac je nejjižnější turistickou osadou na Makarské riviéře ležící přibližně v polovině cesty mezi Splitem a Dubrovníkem. Malebné městečko Gradac je umístěno na mírných svazích Biokova, zarostlých olivovníky a borovicemi, poblíž ústí řeky Neretvy.

Při pobytu v blízkém Bristu se návštěva Gradace samozřejmě nabízela. Na první pohled by se zdálo, že tam toho mnoho ke zhlédnutí není. U pobřeží dominovala celá řada restaurací, pizzerií, kavárniček, krámků a obchůdků se suvenýry. Můžete tu posedět u sklenice točeného piva Karlovačko nebo okoštovat místní lahodné bílé či červené víno, případně vychutnat některou z mnoha druhů káviček. Koupili jsme tu nezbytné známky na pohlednice, našli jsme směnárnu, informační středisko i lékárnu. Kudy jsme procházeli, tudy nás provázela příjemná vůně levandule. Prodávala se tu na každém rohu v nejrůznějších podobách, nejčastěji v pěkných voňavých vyšívaných pytlíčcích nebo srdíčkách, případně jako esence v lahvičkách s éterickým levandulovým olejem.


Autor: edwhitaker

Zaujal nás zmrzlinář, který to se zmrzlinou uměl a snad nikdy nepřemýšlel nad tím, že těch kopečků na kornoutu bylo vždy více, než si kupující řekl a ve skutečnosti zaplatil. Co by však pro svůj kšeft a byznys neudělal. Velmi dobře věděl, že se rádi budeme vracet a nejen my, ale všechny ty rodinky s dětmi, kterým uměl ze zmrzlinových kopečků vykouzlit nejrůznější postavičky se smajlíky.

Více se nám však líbila kolonáda spojující Brist s Gradacem. Fascinovaly nás pěkné procházky s výhledy na moře a hory. Bujná vegetace v předsezónním květu lemující promenádu dlouhou necelé dva kilometry byla pro naše fotoaparáty neskutečně přitažlivá. Procházky po dlouhé promenádě je možné si zpestřit návštěvou řady obchůdků a cukráren, přičemž na jejích obou koncích najdete diskotéky nacházející se přímo u pláže. Můžete zde strávit nejeden večer při dalmatské večeři v konobě 200 let starého domu vysoko nad mořem ve staré části Gradacu.

Kromě bohaté nabídky v pohostinství se tu nabízejí nejrůznější možnosti sportovního vyžití a rekreace na tenisových kurtech, při vodních sportech, v potápěčském klubu, cyklistice nebo procházkách podél pěkných oblázkových pláží. Místní přírodní oblázková pláž Gornja Vala s pozvolným vstupem do moře patří k údajně k nejoblíbenějším v Dalmácii. Skrytá místa mezi kameny poskytovala azyl i vyznavačům nudismu.

Půjdeme-li po stopách dávné minulosti, tak zjistíme, že zde nejdříve bývala římská osada Labineca a o pár století později tu vznikla rybářská vesnička Gradac. V antické době se tu s nejvyšší pravděpodobností nacházel římský civitas Biston, který jako přímořské centrum patřil kolonii Narona, což byla v minulosti významná římská základna na dnešním chorvatském území. Ve zdejší lokalitě byly nalezeny zlomky základového věnce monumentální stavby z 2. až 3. století a také vzorky římských mincí. V bezprostřední blízkosti nynějšího hotelu Laguna byla nalezena řada hrobů, tudíž panuje předpoklad, že na tomto území kdysi bývalo římské pohřebiště.

Oblast Gradacu však byla osídlena ještě v předhistorické době. Němými svědky o tom jsou četné kamenné kupy z bronzové a starší doby železné. Středověk se na území dnešního Gradacu podepsal výstavbou hradu se jménem Lapčan, který pod názvem Labineca připomíná i byzantský císař Konstantin Porfyrogenet v polovině 10. století.

Gradac získal své jméno po tvrzi, která se vypínala na vyvýšenině nad dnešním kostelem sv. Mihovila a pod tímto názvem se městečko poprvé připomíná v roce 1649. Zmíněná pevnost byla vystavěna zřejmě v době Kandické války v letech 1645 až 1669. Dá se tak usoudit podle kresby Giuseppe Santinia – benátského vojenského kartografa, znázorňující velkou námořní a pozemní bitvu, která se rozpoutala mezi Benátkami a osmanskou říší kolem Gradacu v roce 1666.

Další pozoruhodnou připomínkou minulosti se nachází v opuštěné vísce Čista nad Gradacem. Nacházejí se tu dodnes ruiny staré věže z 16. století. V její blízkosti stále leží pozůstatky celé řady opuštěných domů, na kterých jsou patrné charakteristické rysy stavitelského umění tohoto kraje. Jednou z nejstarších zdejších zachovalých staveb je kaple Sv. Paškval na kopci Plana překlenutá bečkovitou klenbou.

Za pozornost stojí také starý farní kostel Sv. Antonína a jeho přilehlý místní hřbitov s novým farním kostelem Sv. Mihovila, který byl postaven v roce 1852. Interiér kostela ukrývá tři mramorové oltáře se sochami, z nich nejzajímavější je stará dřevěná socha Sv. Roka. V kostele se nachází i stará křtitelnice, která sem byla zřejmě přemístěna ze starého kostela.

Přímořské středisko Gradac s příznivými klimatickými podmínkami a bujnou vegetací je přitažlivým místem pro příjemně strávenou dovolenou, do kterého se hosté rádi vracejí, neboť mají možnost pobyt kombinovat s řadou výletů do okolí. Nabízí se lodní výlety na ostrovy Korčula a Hvar, nebo poloostrov Pelješac. Pro milovníky adrenalinových sportů je tu rafting na řece Trebizat, případně fotosafari při výletu lodí po deltě řeky Neretvy, která je jedinečnou močálovitou oblastí se zvláštním rákosovým rostlinstvem a vyhlášeným shromaždištěm celé řady různých druhů ptáků.

Příznivce historie určitě nadchne možnost celodenního výletu busem do Dubrovníku, který je historickým a kulturním centrem celé jižní Dalmácie. Výlet do Medugorje nabízí poznat světoznámé poutní místo zjevení Panenky Marie.

Milovníci přírody určitě potěší výlet na Bačinská sladkovodní krasová jezera, která jsou proslulá kouzelnou přírodní scenérií a hojností ryb, případně dobrodružný výlet do chráněné krajinné oblasti Biokovo, kde se mohou setkat s muflony či kamzíky. Biokovo je nejvyšší pohoří u chorvatského pobřeží, které charakterizují neobyčejné přírodní kontrasty, bohatství flóry a fauny s mnohými vzácnými dravci a geomorfologické fenomény obohacené výhledy na moře.

-ar-

Předchozí články z Chorvatska:
Záhřeb - Kamenná brána
Cavtat – na samém jihu Chorvatska
Kastav
Záhřeb - věž Lotrščak
Ostrov Šolta

Článek byl zobrazen 12 203 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA