Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Královské město Nin

Starobylé městečko Nin rozkládající se nedaleko Zadaru sehrálo v dějinách Chorvatska významnou roli. Jde o jedinečný církevně – městský komplex, jehož historická část leží na malém ostrůvku, který má v průměru jen 500 metrů. Nin je považován za nejstarší chorvatské královské město.

Tato oblast byla údajně osídlena už před 10000 lety, ale samotné město bylo založeno ilyrskými Liburny, kterým sloužilo jako základna. Bylo postaveno na nízkém poloostrově, který se však v důsledku hloubení umělého kanálu proměnil ve 14. století v malý ostrůvek. Později získali město Římané, pojmenovali jej Aenona a vytvořili z něj jedno z nejdůležitějších středisek oblasti. Nechali v něm vystavět amfiteátr, akvadukt a monumentální Dianin chrám.


Autor: Spiterman

7. století bylo pro město zničující, nejdříve neodolalo útoku Slovanů a dílo zkázy dokonali Avaři, kteří jej srovnali se zemí. Nin naštěstí povstalo z popela a bylo kompletně obnoveno. Během 9. až 11. století dosáhlo největšího rozkvětu. Usídlil se v něm biskup Řehoř z Ninu, který byl významným bojovníkem za slovanskou liturgii. Nin se stal místem dlouholetého sporu mezi místní církví a papežem, tyto dvě strany se nemohly dohodnout na užívání chorvatštiny v liturgii. Později se z města začala rozšiřovat hlaholice. V Ninu pobývali i chorvatští králové, kteří tehdy ještě neměli své stálé sídlo. Jedním z nich byl například Petr Krešimir IV.

Na počátku 12. století se ve městě objevila malárie, mnoho lidí se odtud proto odstěhovalo. Město zůstalo opuštěno a biskupství bylo zrušeno. Z období vrcholného rozkvětu se tak podařilo dochovat jen několik málo památek, kupříkladu kostel sv. Kříže, sv. Anselma a sv. Ambrože. Bohužel katedrála sv. Anselma, v níž byli korunováni králové, byla během benátsko-tureckých válek zničena. Na přelomu 17. a 18. století bylo město sice znovu zrekonstruováno, ale již nikdy nedosáhlo svého dřívějšího věhlasu.

K nejvýznamnějším památkám Ninu dnes patří již zmiňované kostely. Kostel sv. Kříže z 11. století se tyčí uvnitř městských hradeb. Je krásnou ukázkou předrománského kostela postaveného v typickém chorvatském slohu. Kostelík byl vystavěn na ploše pouhých 9 x 9 metrů a znázorňuje tak ducha tehdejší doby. Pro svou velikost bývá často označován za „nejmenší katedrálu Evropy“. Na vstupních dveřích je vyryto jméno zakladatele – župana Godesava.

Nedaleko stojí kostel sv. Anselma z 18. století, který byl vybudován na místě zaniklé románsko-gotické katedrály. V kostele je umístěna bohatá klenotnice se stříbrnými relikviáři z období od 9. do 15. století. K vidění jsou rovněž zlaté a stříbrné umělecké předměty. Nedaleko tohoto kostela si můžete prohlédnout sochu biskupa Řehoře z Ninu. Jde však jen o kopii původní sochy, která se nachází ve Splitu a je dílem sochaře Ivana Meštroviće.

Uvnitř hradeb je situován také třetí kostel, sv. Ambrože postavený ve 12. století v románském slohu. Později byl však doplněn o gotické přístavby. Milovníci historie by neměli v Ninu vynechat návštěvu pobočku Zadarského archeologického muzea, kde si mohou prohlédnout exponáty pocházející z období od antiky až po středověk.

K hlavním zdrojům obživy obyvatel Ninu dnes patří zemědělství, pěstování vinné révy, oliv, ovoce, rybolov a cestovní ruch. Nin se stal vyhledávanou turistickou lokalitou, kolem ostrůvku, na němž stojí, se vytvořila mělká písečná laguna s výskytem léčivého bahna. Bahno zde bylo využíváno k léčbě již v římském období. Nedaleko leží ozdravovna, kde je během letního období možná venkovní rehabilitace. S pevninou je spojen dvěma kamennými mosty z 16. století. Vstup do zátoky Nin komplikují četné mělčiny, proto zde mohou přistát pouze lodě s ponorem do 1 metru. Zátoka je vystavena větrům bóra i jugo, které vanou v silných poryvech, ale nezpůsobují naštěstí vysoké vlny. Na území Ninu se nachází letovisko Ždrijac s dlouhou písečnou pláží, vhodnou zejména pro malé děti.

- jap -

Předchozí článek z Chorvatska - Trogir

Článek byl zobrazen 6 132 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA