Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Císařská Opatija

Opatija rozkládající se na severovýchodním pobřeží poloostrova Istrie je jedním z nejstarších a nejluxusnějších rekreačních středisek v Chorvatsku. Má ideální polohu v Kvarnerském zálivu a je také centrem Opatijské riviéry táhnoucí se podél pobřeží v délce 25 kilometrů.

Opatija obdržela své jméno podle benediktýnského kláštera ze 14. století, který stával uprostřed tehdejší vesnice. Na místě původního kláštera byl později vybudován kostel sv. Jakuba, jenž byl roku 1937 upraven a rozšířen. Turistika se ve městě začala rozvíjet již za dob Rakouska-Uherska, tehdy do Opatije přijížděli panovníci, celebrity a další významné osobnosti. V roce 1845 si zde nechal šlechtic Iginio Scarpa z Rijeky vybudovat nádhernou vilu Angiolina. Ta je dnes luxusním hotelem a jedním z hlavních lákadel města. Stavba je obklopena rozlehlým parkem.

Netrvalo dlouho a v Opatiji začaly vznikat další a další vilky, letohrádky, sanatoria, hotely a skvostné paláce. Dokonce sám císař František Josef sem jezdil, aby zde přečkal dlouhé a studené zimní měsíce. Roku 1883 tady vyrostl první hotel Quarnero a Opatija se díky svému příznivému klimatu začala měnit v lázeňské městečko. V roce 1899 nakonec získala statut přímořských klimatických lázní. Na přelomu 19. a 20. století se proměnila ve vyhledávané módní letovisko.

Po první světové válce sláva města pohasla, vzestupu se dočkalo až ve druhé polovině 20. století. I dnes je pobřeží lemováno mnoha architektonickými skvosty. Přestože ze své módnosti už Opatija hodně ztratila, stále přitahuje návštěvníky z nejrůznějších koutů Evropy. Překrásná příroda, mírné podnebí, parky, staré rakouské vily, přepychové hotely, pobřežní promenáda a pěkné koupání - to vše patří mezi současná lákadla.

Město se rozkládá na úpatí horského masívu Učka, který dosahuje výšky 1396 metrů nad mořem a chrání ho tak před nepříznivými klimatickými vlivy. Je obklopeno písčitými a oblázkovými plážemi, kilometry promenád a nabízí pestré možnosti zábavy. Nachází se zde řada kulturních i sportovních zařízení. Ve městě se každoročně konají různé festivaly, koncerty, výstavy, divadelní představení či kongresy. Návštěvníci si tak mohou užívat bohatého společenského života. Opatija je také plná středomořské zeleně, na každém kroku zde narazíte na palmy, vavříny, jedlé kaštany nebo agáve.


Foto: Federico

Třináctitisícová Opatija je nyní známá především jako hotelové a wellness centrum nabízející kvalitní služby. Kdo má zájem, může si zde nechat opečovávat své tělo a odpočinout si tak od každodenního stresu běžného života. Jsou zde také taneční kluby, noční podniky, bary, restaurace všeho druhu i kasino. K nejznámějším opatijským hotelům patří elitní Hotel Palace Bellevue nebo Grand Hotel Adriatic. Vzhledem k úrovni těchto zařízení je jejich návštěva dosti nákladnou záležitostí.

Podél pobřeží vede z Opatije až do Lovranu 13 kilometrová promenáda Františka Josefa I., která je oblíbeným místem trávení volných chvilek jak místních obyvatel, tak i turistů. Promenáda je lemována sportovními a kulturními zařízeními, zábavními středisky a restauracemi lákajícími na chorvatské speciality.

V Opatiji se nachází čtyři městská koupaliště s navezeným pískem, jsou pěkně upravená, ale platí se na ně vstupné. Koupání mimo vyhrazené prostory je ve městě značně omezeno, v moři jsou asi 100 metrů od břehu nataženy ochranné sítě. Za těmito sítěmi je koupání zakázáno, stejně tak jako plavání v přístavech nebo jiných místech s lodním provozem. Pláže v Opatiji jsou převážně betonové se schody do moře, dno je místy písčité a mírně se svažující do moře. Nevelké soukromé pláže mají i mnohé opatijské hotely, zvláště ty vyšších kategorií. K oblíbeným vodním sportům patří především jachting a surfing. V průběhu roku se zde koná mnoho významných sportovních akcí.

- jap -

Další články z Chorvatska:
Levné ubytování v Chorvatsku
Zadar postavený na římských základech
Split - sídlo císaře Diokleciána
Plitvická jezera
Chorvatsko nejsou jen pláže a národní parky

Článek byl zobrazen 5 577 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA