Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Opomíjená Rijeka

Druhé největší město chorvatského pobřeží a zároveň jeden z nejvýznamnějších námořních přístavů v Evropě je především výchozím bodem k turisticky oblíbeným ostrovům, ležících v severní části Jadranu. Budete-li tudy projíždět, zastavte se alespoň na krátkou prohlídku a uvidíte, že nebudete litovat.

V Rijece se dnes soustřeďuje průmysl z celého regionu, a proto se jen zřídkakdy stává místem pobytu „dovolenkářů“. Přesto má svým návštěvníkům co nabídnout a je všeobecně považována za centrum kulturního a uměleckého života.

Rijeka, Chorvatsko

Již v dobách římské nadvlády byla Rijeka důležitým obranným místem. Před nájezdy barbarů ji ochraňovalo mohutné opevnění, postavené na počátku 4. století. Dodnes jsou v jejím okolí dochovány pozůstatky hradeb, jež na některých místech dosahují úctyhodné výšky dvou metrů. Ze stejné doby pochází i římský oblouk. Dnes jej sice naleznete v centru, ale v dřívějších dobách byl hlavní vstupní branou do města.

Rijeka, Chorvatsko

Přístup od moře zajišťovala středověká věž, která však byla nenávratně zničena při mohutném zemětřesení v roce 1740. Na jejím místě vyrostla snad nejkrásnější rijecká stavba a hlavní symbol města – Městská věž s hodinami. Na výstavbu přispěla i sama rakouská císařovna Marie Terezie. Hodiny byly do věže zabudovány až o století později a od té doby ukazují údajně nepřetržitě správný čas. Městská věž je zároveň nejdominantnější budovou hlavní tepny města a pěší zóny, tzv. Korza. Posezení v malé kavárničce a zaposlouchání se do bubnování vody, tryskající z rozmanitých fontán, odolá jen málokdo. Z Korza jsou v docházkové vzdálenosti téměř všechny pamětihodnosti města.

Booking.com

Podobně jako Praha má i Rijeka svou katedrálu zasvěcenou svatému Vítu, který je patronem a ochranitelem města. Tato rotundová stavba s barokními a gotickými prvky získala dnešní podobu v 17. století. Z její zvonice byl dříve průchod přímo do sousední jezuitské koleje a semináře.

Rijeka, Chorvatsko

Severně od katedrály vede rijecká kalvárie, pocházející ze stejného období. Vznikla jako odezva jezuitských mnichů na mnohem starší poutnickou stezku, vedoucí k františkánskému klášteru, jež stojí na nedalekém vrchu Trsat. K němu se dostanete po náročném zdolání 370 schodů či o něco pohodlněji městskou autobusovou linkou č. 1. V klášteře jsou pochovány významné osobnosti chorvatských dějin. Sousední kostel P.Marie Loretánské je vyhledávaným poutním místem mnoha věřících. V blízkosti komplexu stojí novogotický hrad, jež je dnes využíván ke kulturním účelům. Je odtud také nádherný výhled do okolí.

Rijeka, Chorvatsko

Rijeka stojí za návštěvu i v zimních měsících. V únoru, kdy se u nás slaví masopust, probíhá ve městě karneval, který patří vůbec k nejvyhlášenějším v celém Chorvatsku. Trvá 10 dní a sjíždějí se sem tisíce lidí z celé země i ze zahraničí.

Další články z Chorvatska:
Plitvická jezera - nejznámější národní park Chorvatska
Arcibiskupský palác v Záhřebu
Rijeka
Svetvinčenat
Pazin
Vrsar

Článek byl zobrazen 16 052 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA