Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Plitvická jezera - nejznámější chorvatský národní park

Národní park Plitvická jezera se nachází v Chorvatsku v oblasti Lika a leží ve výšce 500 – 640 metrů nad mořem. Vyhlášen byl již v roce 1949 a dnes patří mezi nejznámější národní parky v zemi. Od roku 1979 je park zapsán na seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.

Jde o soustavu 16 jezer o rozloze 19,5 hektarů, které jsou navzájem propojeny říčkami, kaskádami a vodopády – těch je zde kolem 90. Plitvická jezera jsou jednou z nejnavštěvovanějších turistických atraktivit v Chorvatsku.

Soustavu jezer obklopují zalesněné kopce masivu Mala Kapela, Medvjedak a Licka Plješevica. Jezera jsou rozdělena na dvě části. Horní část je tvořena 12 jezery, které se nachází v dolomitové kotlině a jsou napájeny říčkami Bijela a Crna Rijeka, které je spojují.  Zde leží jedno z největších plitvických jezer, Prošćanské jezero, s rozlohou 68 hektarů. To je také nejvýše položeným jezerem, jelikož ho najdeme v nadmořské výšce 639 metrů.  Úplně největším jezerem je ale jezero Kozjak, které má rozlohu 81,5 hektarů a zároveň je také nejhlubší, jeho hloubka dosahuje 46 metrů. Voda těchto jezer je zbarvená mechem druhu Cratoneuron commutatum, řasami a vodními bakteriemi. Tyto organismy se neustále navrstvují, vytvářejí vápencové hráze, které zadržují vodu a tak vznikají až 80 metrů vysoké útvary. Usazeniny uhličitanu vápenatého, tzv. travertinu, se zvětšují a každoročně povyrostou asi o 1 cm. Voda někdy tyto hráze prolomí a prorazí si tak cestu k dalšímu, níže položenému jezeru. Jezera jsou propojena nádhernými vodopády, z nichž nejkrásnější jsou Sastavci, vysoké 49 m.


Autor: mteu

Druhou část Plitvických jezer tvoří 4 jezera, která vznikla propadem vody do podzemních jeskyní. Velká část vody z horních jezer prosakuje vápencovým dnem a vymílá obrovské podzemní jeskyně a propasti. Ty se plní vodou a vznikají tak jezera. Řeka Plitvice, která dala celé této oblasti jméno, nespojuje žádná jezera. Spadá z boku do kaňonu pod nejníže položeným jezírkem Novakovića Brod.  Spojením řek Bijela a Crna Rijeka a Plitvice vznikla řeka Korana. V dolní části jezerní soustavy je také 20 krasových jeskyň. Voda těchto jezer oplývá nejrůznějšími odstíny modré a zelené barvy.

Lesní porost kolem národního parku patří mezi nejzachovalejší svého druhu v Evropě. Jelikož se zde vyskytuje vzácná květena, jsou v parku místa, která jsou chráněná a lidem nepřístupná. K vidění je zde také množství endemických druhů, zajímavá je například louka se 42 druhy orchidejí nebo 16 druhy lilií. Pralesní rezervace se staly domovem pro velké šelmy, jako jsou vlci, rysi nebo medvědi. Medvěda ale ve volné přírodě zahlédneme jen stěží. I přesto, že se jich zde údajně soustřeďuje nejvíce ze všech chorvatských lokalit. Mají zde totiž i dostatek potravy, v pralese je hojnost vysoké a černé zvěře. Jejich lov je zakázán, stejně tak jako rybaření v jezerech. Potkáte tu také divoká prasata, zajíce, lišky, lasičky, kuny, ledňáčky či čápy.

Okolí jezer je porostlé mechy, které když jsou mladé, tak jsou zelené a měkké. Vypadají, jako by filtrovaly vodu, ale tím se zanáší vápenitými usazeninami, které později vedou ke zkamenění rostliny. Asi po roce takového procesu vzniknou na jejich spodní straně vápencové spoje a rostliny začnou tmavnout. Starší mechy poznáme podle žlutého zabarvení, jelikož jsou zcela porostlé vápenitou vrstvou. Rostlina časem zkamení a postupně odumírá. V národním parku se přísně dbá na dodržování biologicko-chemické souhry minerálů a organismů. Ty jsou totiž extrémně citlivé na jakoukoliv změnu a sebemenší zakalení vody by tuto jedinečnou rovnováhu zničilo. I návštěvníci parku mohou oblastí procházet pouze po speciálně postavených dřevěných chodnících. Tím se takovémuto znečištění vody a půdy daří zabránit. Co by se dělo, kdyby se příroda takto neochraňovala lze spatřit blízko za mostem přes řeku Koranu. Tam, kde začaly vznikat nová jezera a kaskády se do vody dostalo několik organických látek a ty růst travertinu ukončily.

Plitvický park je neustále v pohybu a poměrně rychle se mění. Současný vzhled parku může být za pár let minulostí. Například za posledních 35 let stoupla vodní hladina jezer o 0,5 metru, čímž se změnily jejich obrysy i tvar kaskád. Celková rozloha parku je téměř 300 km2 a tak jezera a vodopády představují jen nepatrný zlomek této jedinečné oblasti. Pod ochranou parku jsou také zdejší hluboké lesy a krasová krajina. Rostou zde převážně jehličnaté stromy, habr obecný a smíšené jedlo-bukové porosty. V oblasti dolních jezer najdeme jehličnaté a bukové lesy, ve kterých bují kapradiny, houštiny javorů a vřesu. Kdyby tady tyto lesy nebyly, zmizely by s nimi také dolomitové skály, jezera i travertinové útvary. O jejich zkázu by se postaral vítr, který by je narušil a následně zasypal.


Autor: Marco Brioni

V současné době není celý park turistům zpřístupněn. Důvodem uzavření některých částí je ochrana a konzervace ekosystému. Je možné si prohlédnout jezera, kolem nichž jsou vybudovány chodníky a jsou zahrnuty do prohlídkových tras. Prohlídka a pohyb po vytyčených trasách jsou bezpečné. Podél jezer vede trasa dlouhá 18 km. V parku není dovoleno chodit mimo vyznačené trasy a zakázáno je také koupání v jezerech. Při vstupu do parku se platí vstupné. Ubytování nabízí hotely stojící přímo v parku, větší hotelové komplexy jsou u jezera Kozjak. K dispozici jsou návštěvníkům také kempy či ubytování v soukromí. Národní park naštěstí nebyl na počátku 90.let 20. století poškozen probíhající válkou, ta se dotkla pouze blízkých hotelů. Přírodě válka naopak prospěla, protože měla čas na regeneraci. V parku panuje mírné podnebí, teploty v červenci se pohybují okolo 23°C a v lednu okolo 3°C a bývá pokrytý sněhem.

Další články z Chorvatska:
Pohnutá historie Dubrovníku
Iž - vzhůru do ráje jachtařů
Makarská riviéra
Dugi Otok - ostrov s italskou duší
Pašman - ostrov tiché krásy

Článek byl zobrazen 9 894 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA