Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Stezkami po Istrii

Istrii není třeba nikomu představovat. Na nejvýchodnější poloostrov Chorvatska zamířil nejeden český turista. Avšak jen málokdo se vypravil po nesčetných tematických stezkách za poznáním do vnitrozemí. Pojďme se po nich vydat teď my.


Ilustrační foto: Istrie

Stezka pro milovníky dobrého vína
„Chléb je pro tělo a víno pro duši,“ tak praví jedno chorvatské přísloví. Každý, kdo se vypraví do vnitrozemí poloostrova, jež je doslova poseté úrodnými vinicemi, musí dát za pravdu, že místní obyvatelé neberou přísloví na lehkou váhu. Někteří dokonce tvrdí, že už svým tvarem hroznu byl poloostrov předurčen k jeho pěstování. Není divu, že istrijská vína patří k nejuznávanějším v Chorvatsku. Abyste se o tom přesvědčili sami, vydejte se na jednu z pěti vinných stezek, které spojují na 85 sklípků. Jednotlivé „zastávky“ jsou vyznačeny na mapách, jež vydala istrijská vinařská asociace.


Ilustrační foto: Istrie

Olivovou stezkou
Ani pěstitelé těchto zelených kuliček nezůstali za svými vinařskými kolegy pozadu a vytvořili síť tras, které vás provedou zdejšími olivovými hájemi. Na stezkách navštívíte také jednotlivé farmy, kde můžete mimo jiné místní výrobky i zakoupit. Pokud jste na Istrii v období sklizně, máte jedinečnou příležitost se dalšího zpracování oliv přímo zúčastnit. Uvidíte, jak se olivy čistí, oddělují od stopek, drtí a lisují ve speciálních lisech. Dodnes natrefíte na farmáře, kteří používají starých ručních lisů. Ačkoliv je velkým zážitkem pozorovat tyto profesionály při práci, je nutno si uvědomit, že moderní hydraulické a tudíž turisticky neatraktivní lisy vylisují z plodů až 90% oleje, což je oproti ručním téměř dvojnásobek.

Cyklostezky
Ačkoliv to zní neuvěřitelně, istrijské cyklostezky měří téměř 2600 km. Vzhledem k hornaté a kopcovité krajině na většinu z nich potřebujete mít pevnou vůli a velmi dobrou kondici. Ale i rekreační cyklisté si zde přijdou na své, alespoň na rovných úsecích, které vedou podél pobřeží a patří tudíž k těm nejatraktivnějším. Pokud se přeci jen pokusíte pokořit místní kopce, budete odměněni pohádkovými výhledy na zdejší krajinu a malé vesničky schované hluboko v údolí.


Ilustrační foto: Istrie

Pěšky
Jste-li přívrženci pěší turistiky, Istrie bude pro vás doslova rájem. Nachází se zde stovky kilometrů značených tras, které vás zavedou do všech koutů poloostrova. Mezi nejstarší z nich patří stezka Svatého Šimona. Celá síť turistických stezek propojuje nejdůležitější památky a zajímavosti, a proto se nemusíte bát, že byste něco vynechali. Některé výlety se doporučuje absolvovat s místním průvodcem. V horských oblastech jsou pro návštěvníky připraveny turistické ubytovny.

Další články z Chorvatska:
Přírodní ráj zvaný Krka
Záhřeb, hlavní město Chorvatska
Opomíjená Rijeka
Plitvická jezera - nejznámější národní park Chorvatska
Svetvinčenat

Článek byl zobrazen 7 247 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA