Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vstup Chorvatska do EU

Chorvatsko se 1. července 2013 po mnohaletém úsilí konečně stane právoplatným členským státem Evropské unie. Co se vstupem Chorvatska do EU změní a jak se změna dotkne běžných turistů?

Evropskou unii doposud tvořilo 27 států. Naposledy se rozšířila v roce 2007, když přijala Bulharsko a Rumunsko. Česká republika je členem Evropské unie od roku 2004. Chorvatsko požádalo o členství v EU již v roce 2003, ale teprve letos se tato balkánská země stane jejím osmadvacátým členským státem. Členství Chorvatska v Evropské unii zjednoduší především cestování, protože pro občany ČR, ale i dalších států EU bude platit zásada volného pohybu osob. Co to znamená v praxi?

Zrušení cla

Od 1. července 2013 již nebudou na hranicích prováděny celní kontroly týkající se dovozu, vývozu či obchodování se zbožím mezi Chorvatskem a ostatními členskými zeměmi Evropské unie. Povolen bude bezcelní převoz zboží neobchodní povahy pro osobní potřebu do hodnoty 300 eur na osobu, v letecké a lodní dopravě je pak limit 430 eur. Pokud tedy nebudou lidé obchodovat s jídlem, budou si moci do Chorvatska přivést vše, co potřebují.

EU není Schengen

Ovšem pozor! Fakt, že Chorvatsko přistoupí k EU neznamená, že budou zrušeny veškeré pohraniční kontroly. Země se totiž přistoupením do EU nestává automaticky součástí schengenského prostoru, tento krok je plánován až na rok 2015. Je třeba zajistit vnější schengenské hranice na pevnině i na moři. 

Doklady jsou nezbytné

Při vstupu do Chorvatska tak budou po občanech ČR i dalších zemí EU nadále vyžadovány cestovní doklady, které pak budou při výstupu ze země kontrolovány pohraniční policií. Od 1. července letošního roku tak bude cestování do Chorvatska možné nejen s cestovním pasem, ale i platným občanským průkazem ČR. Pro cestu k moři tak bude již stačit pouze občanka. Děti mladší než 15 let však musí mít svůj vlastní cestovní pas.

One-stop provoz

I nadále bude na hranicích fungovat policejní kontrola, která dohlíží na dodržování zákonů, jež spadají do kompetence Ministerstva vnitřních věcí Chorvatska. Na některých hraničních přechodech (Maďarsko, Slovinsko) však budou hraniční kontroly společné, což urychlí průjezd. Už nebude třeba zastavovat jak na straně Chorvatska, tak i na straně sousedního členského státu Evropské unie (vjezd a výjezd). Kontrola bude na jednom místě a vše bude vyřízeno během jednoho zastavení – tzv. one-stop provoz. Tuto novinku ocení především turisté, kteří jezdí do Chorvatska autem. O možnosti tohoto zjednodušení a urychlení průjezdu hranicemi zatím Chorvatsko s okolními státy patřícími do EU jedná. Jako první bude one-stop kontrola údajně zavedena na chorvatsko-slovinských hraničních přechodech Bregana, Macelj a Rupa.

- jap - 

Další články z Chorvatska:
Ostrov Šolta - klidná dovolená v Chorvatsku
Badija - romantický ostrůvek u Korčuly
Gradac - nejjižnější letovisko Makarské riviéry
Ubytování a apartmány v Chorvatsku u moře
Drašnice - klidná dovolená na Makarské riviéře

 

Článek byl zobrazen 5 422 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA