Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Barban

Na jihovýchodě Istrijského poloostrova se rozkládá malebné městečko Barban, které je centrem Barbanské riviéry táhnoucí se podél dlouhého klikatého zálivu. Samotné městečko však neleží přímo na pobřeží, ale pár kilometrů směrem do vnitrozemí. Na pláž u moře se tak dostanete autem nebo delší procházkou.

Barban vyrostl na troskách středověkého hradiště pocházejícího z období kolem roku 740. V pozdním středověku byl Barban svobodné královské město s mohutným opevněním. V roce 1334 se ocitl pod nadvládou hrabství Pazin a v letech 1420 až 1797 patřil k benátským državám. Majitelé velmi starého sídla se v průběhu staletí často střídali. V 16. století je od Benátské republiky koupila šlechtická rodina Loredanů. Kromě zámku přestavěného na starších základech tu Loredanové postavili též Velkou a Malou bránu.

Barban je známý především díky svým památkám, dodnes jsou zde k vidění části středověkých hradeb. V centru města najdete několik renesančních budov, ale také budov z období baroka a gotiky s freskami z 15. století, věžemi a zvonicemi. Na náměstí stojí kostel sv. Mikuláše, který se pyšní pěti mramorovými gotickými oltáři a mnoha benátskými obrazy. Obrazy pocházejí z 16. až 18. století a autorství jednoho z nich se přisuzuje italskému umělci Padovaninovi. Na stejném náměstí, na nějž se vchází Velkou bránou pocházející z roku 1718, se nalézá Loredanský palác postavený roku 1606. Směrem k Malé bráně se nachází radnice s lodžií a zvonicí z roku 1555. Před Velkou bránou stojí za pozornost ještě kostel sv. Antonína s nádhernými freskami z 15. století.

Cestovatelé se v Barbanu musejí spoléhat na ubytování v soukromí u místních obyvatel, kterých žije ve městě okolo 250. Přímo ve městě se moc hotelů a penzionů nenachází. Ze sportů zde můžete vyzkoušet jízdu na koni, na pobřeží pak veškeré vodní sporty. Svou tradici zde má také myslivost, v okolních lesích a v údolí řeky Raša žije hojnost ptactva a divoké zvěře. Úrodná istrijská půda ve vnitrozemí poloostrova a mírné středozemní podnebí umožňují pěstování kvalitního ovoce a zeleniny.

Chorvatský Barban se proslavil také jako dějiště jedinečné rytířské hry, známé jako „Trka na prstenac“ – Závod o kroužek. Kořeny tohoto historického rytířského turnaje sahají až do roku 1696. Jedná se o závod jezdců na koni, jejichž úkolem je v trysku navléci na dřevec zavěšený kroužek. V roce 1970 bylo rytířské klání o prsten obnoveno a této každoroční tradiční slavnosti se účastní kopiníci na koních.  Istrijská rytířská hra si získává stále větší věhlas a každoročně láká větší počet návštěvníků. V srpnu se v Barbanu koná i populární národopisná přehlídka.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Fažana
Vodnjan
Novigrad
Bale
Umag

Článek byl zobrazen 3 780 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA