Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Makarská riviéra

Makarská riviéra táhnoucí se v délce cca 60 km od ostrova Brela až po Živogišče, se stala jednou z nejoblíbenějších a nejvyhledávanějších oblastí Chorvatska. Nabízí kilometry oblázkových pláží, rozvinutá turistická střediska, bohatou nabídku ubytování, možnosti sportu, zábavy i pěších výletů.

Riviéra však návštěvníkům zaručuje také příjemné podnebí s vysokým počtem hodin slunečního svitu. Se svými možnostmi krásného koupání a pěší turistiky v tak zajímavém a krásném přírodním prostředí se není co divit, že má turistika v této oblasti dlouholetou tradici. Dalmatské pobřeží je lemováno mohutným, 36 km dlouhým horským masívem Biokovo, který se před vámi vynoří, ať sem přijedete z kterékoliv strany. Jeho nejvyšším vrcholem je Sveti Jure měřící 1762 metrů nad mořem, který jakoby dohlížel na všechny vesničky na jeho úpatí a turistická střediska. Staré vesnice pod srázy a úbočími Biokova si dokázaly uchovat tradiční selskou architekturu, malebné domky i přilehlé sklípky. Vesničky jsou tak výrazným protikladem turistických středisek s novými moderními hotely, vilami a apartmány na pobřeží. Makarská riviéra se vyznačuje bujnou vegetací s množstvím borových lesů, kdy borový porost najdeme dokonce i u pláží.


Foto: Makarska

V minulosti bylo možné se k bělavým plážím Makarské riviéry dostat jen lodí, což byl nezapomenutelný zážitek, kdy se turisté mohli těšit z krásných výhledů na kulisu hor kontrastující s azurově modrou vodou Jaderského moře. V roce 1965 však byla podél riviéry vybudována tzv. Jadranská magistrála, která umožnila turistům přístup i po silnici. V posledních letech si tak požitek z pohledu na pobřeží z houpající se lodi užívají jen turisté – námořníci, kteří kotví své lodě ve starých přístavech nebo i nově vybudovaných kotvištích.

Mezi letoviska Makarské riviéry patří například Baška Voda, Tučepi, Gradac, Brela, Podgora, Drvenik, Podaca, Brist a mnoho dalších. Centrem Makarské riviéry je však městečko Makarska s 13 tisíci obyvateli ležící na Jadranské magistrále. Je to nejvyhledávanější letovisko pevninské Dalmácie a zároveň významné léčebné lázeňské město. Rozkládá se v zálivu chráněném poloostrovem sv. Petra a jeho minulost sahá až do starověku. V těchto místech se totiž kdysi rozkládala římská osada Muicurum, kterou však roku 548 vyplenili Gótové. Povstala sice z popela, ale v roce 1499 ji dobyli Turci, kteří z ní učinili přístav a centrum obchodu. Od roku 1646 se pak ocitla v područí Benátek. Dnešní název Makarska je poprvé zmiňován roku 1502 a je odvozen od Makra - nejstarší vsi v přímoří. Turismus se v Makarské začal rozvíjet až v roce 1914 a byl spojen s výstavbou hotelu Osejava. Roku 1923 byla následně založena Společnost pro zkrášlování města, která pomáhala městu přizpůsobovat se požadavkům zahraničních i domácích návštěvníků.


Foto: Makarska

Dnes je to velmi živé staré město, kde je také přístaviště trajektů zajišťujících spojení s ostrovem Brač. Historické centrum se rozprostírá kolem palmami lemované přístavní promenády, ukončené poloostrovy Osejeva a Sveti Petar. Důležitými památkami jsou kláštery sv. Filipa Neri z 18. století a Františkánský klášter ze století 17tého, kde sídlí Malakologické muzeum se sbírkou ulit měkkýšů. Srdcem novodobého centra se stalo náměstí Bratra Andrije Kačiće-Miošiće, které se jmenuje po dalmatském učenci, básníku, autoru teologických a filosofických prací. Miošić je autorem nejčtenější knihy v Dalmácii s názvem „Rozhovor příjemný národa slovanského“, která se dosud dočkala 64 vydání. Uprostřed náměstí stojí básníkův památník, který vznikl v roce 1890 a je dílem sochaře Ivana Rendiće. Mezi památníkem a kostelem se nachází i benátská fontána z roku 1775, kdy město dostalo pitnou vodu, na které je vytesán zákaz o praní prádla a napájení dobytka. Za kostelem se pak nachází stará škola vystavěná koncem 19. století, která je vyzdobena prvky klasiky a novorenesance. Dnes je v ní umístěna Městská knihovna, Galerie Gojak a Hudební škola.


Foto: Baška

Makarska je místem, kde můžete kromě historie a kultury najít také četné hotely, restaurace, pivnice, pizzerie, café-bary nebo cukrárny. K dispozici je zde návštěvníkům vše, co je potřeba ke klidné a bezstarostné dovolené na pobřeží Jaderského moře. Nezapomeňte však navštívit 2 kilometry dlouhou pláž Donja Luka, která začíná u poloostrova Sveti Petar, na němž se tyčí maják. Tato pláž město v 60. letech minulého století proslavila a v jejím okolí pak vyrostlo nejvíce hotelů.

Z Makarské se po 4 kilometrech směrem na jih dostanete do menšího, ale za to velmi živého přímořského letoviska Tučepi, které má dlouholetou tradici turistických služeb a je vhodné zejména pro mladé lidi a rodiny s dětmi. Blízkost pohoří Biokovo navíc láká milovníky aktivního odpočinku, mohou zde totiž podnikat četné pěší procházky, horské túry nebo jízdy na horských kolech. Obec byla osídlena již v antickém období, což dokládají dochované římské památky. Turisty sem přitahuje také rozlehlá oblázková pláž pozvolně se svažující do průzračně čistého moře a jachetní přístav. V Tučepi si tak můžete užívat koupání a odpočinek na sluncem vyhřátých plážích, nebo si vybrat z pestré nabídky vodních sportů. Jsou zde půjčovny surfů, šlapadel, vodních skútrů, vodních lyží apod. V neposlední řadě pak máte možnost ochutnat zdejší výtečnou kuchyni zaměřenou převážně na plody moře. Tučepi patří jako letovisko k evropským špičkám.

Dalším velice hojně navštěvovaným letoviskem je Baška Voda ležící přibližně 4 km severně od Makarské. Letovisko je ideálním místem pro rodinnou dovolenou. Má dokonalou turistickou infrastrukturu, dlouhé, bílé oblázkové pláže a spoustu možností zábavy. Vybaveno je velkými prázdninovými hotely, více než 20 restauracemi, kavárničkami, hospůdkami, pizzeriemi a diskotékami. Možný je také pronájem sportovních potřeb, tenisových kurtů, dětských hřišť či využití fotbalového hřiště. V okolí se pěstuje vinná réva, olivovníky, fíkovníky a višně maraska. Jadranská magistrála tudy prochází nad obcí, a proto neobtěžuje rekreanty svým provozem.


Foto: Baška

Baška je poměrně mladým letoviskem, první hotel zde byl vystavěn teprve v roce 1936. Velký rozvoj byl zaznamenán až v 60. letech 20. století, kdy se Baška Voda rozrostla v rušné letovisko dnešních rozměrů, které si však dokázalo zachovat lidovější ráz. Městečko tak neoplývá množstvím historických památek, pouze na pahorku Gradina se nacházejí pozůstatky původní byzantské osady. Dominantou centra Bašky je Farní kostel sv. Mikuláše se zvonicí ze začátku 20. století, který ukrývá několik cenných moderních artefaktů. Na nábřeží stojí socha sv. Mikuláše. Oblíbenou zábavou bývá každoroční letní festival „Baškovoško ljeto“, kdy se po celou sezónu na promenádě konají vystoupení lidových dalmatských pěveckých mužských souborů (tzv. klapy), oblíbených skupin a zpěváků, rybářské večery a různé zábavní akce.

Jednou z nejstarších osad na Makarské je Živogošće ležící u magistrály a na pobřeží, těsně pod srázy pohoří Biokovo. Tato malá obec s přístavem se v minulosti proslavila pramenem, který vyvěral ze skály.  Poblíž pramene byl v roce 1776 vybudován františkánský klášter, v jehož kostele je uchován nádherný barokní oltář. V klášteru jsou ukryty vzácné archivy i bohatá knihovnická sbírka. U pramene se ještě nachází epigram z římského období, který byl u pobřeží vytesán do skály. Ten, kdo o epigramu neví, jej jen tak snadno nenajde – je totiž zakrytý vegetací a přístupný jen při odlivu. V obci Živogošće se dochovalo také několik zajímavých starých vesnických domů, při procházce klikatými uličkami si tak budete připadat, jako byste se vrátili zpět v čase. Stejně tak jako další letoviska Makarské riviéry, nabízí i Živogošće možnosti koupání v azurově modrých vodách Jadranu a relaxaci na pěkné pláži tvořené místy oblázky a místy hrubým pískem. 

Posledním zastavením na Makarské riviéře je malebné městečko Gradac rozkládající se na svazích Biokova a obklopené olivovníky a borovicemi. Původně zde stávala jen rybářská vesnice, která za války sloužila jako partyzánské opevnění. Odtud také pochází název města – pevnost, neboli „grad“ zde byla vybudována v 17. století na obranu proti Turkům. V centru města se tyčí dvě mohutné věže ze 17. století a mezi významné památky patří pozůstatky římské osady v oblasti Crkvine. Toto letovisko se proslavilo především svou 6 km dlouhou pláží, která je nejdelší na východním Jadranu. Všechny gradacké pláže jsou lemovány borovicemi a palmami a díky drobným oblázkům a mírným vstupem do moře jsou velice vhodné pro rodiny s dětmi. Podél pobřeží se táhne krásná dlouhá promenáda. Procházku po ní si můžete zpříjemnit návštěvou četných obchůdků, cukráren, kavárniček a pizzerií. Na obou koncích promenády pak najdete plážové diskotéky, kde si můžete užívat hudby a tance až do ranních hodin. Za Gradacem se pobřežní silnice vzdaluje od moře a vede napříč zelenou pahorkatinou kolem jezera Bačinska do delty řeky Neretvy. Naproti Gradacu se nacházejí ještě polostrov Pelješac a ostrovy Korčula a Hvar, další místa, která stojí za to navštívit..

Autor: Jana Přibylová

Další články z Chorvatska:
Dugi Otok - ostrov s italskou duší
Pašman - ostrov tiché krásy
Porečské zastavení
Brač - stálice dovolené na Jadranu
Rovinj

Článek byl zobrazen 8 775 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA