Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Paklenica

Na území o rozloze 102 km2 se v nejjižnější části pohoří Velebit v Severní Dalmácii rozkládá Národní park Paklenica. Ten zde byl založen již v roce 1949 za účelem ochrany nedotčené přírody a je tak druhým nejstarším národním parkem v Chorvatsku. Dnes je tato na první pohled nepřístupná divočina jednou z nejnavštěvovanějších lokalit v zemi.

Jádro parku tvoří kaňony Valika a Mala Paklenica, které od sebe odděluje 500 metrů vysoká náhorní plošina. Kaňony do vápencových hor vyhloubily dvě řeky, které oblast v období dešťů stále zaplavují. Nejvyšším vrcholem parku je turisticky přístupný Vaganski vrh dosahující výšky 1757 metrů nad mořem, který je zároveň nejvyšší horou pohoří Velebit.

Asi polovina území parku je pokrytá bukovými lesy, které se staly útočištěm pro vzácné druhy velebitské fauny. Mezi stálé obyvatele zdejších lesních porostů patří medvědi, rysi, vlci, divočáci, lišky, srnci a zajíci. Celkem zde žije přes 230 druhů ptáků, netopýři a jiní podzemní tvorové. Vysoko ve skalách hnízdí majestátní dravci. Při troše štěstí se vám podaří zahlédnout orla skalního, supa, jestřába nebo sokola stěhovavého.


Autor: Arnaldo  Sacchelli

Zdejší nedotčené lesy jsou hlavním důvodem prohlášení této oblasti národním parkem. Převažuje bukový porost doplněný černými borovicemi. Roste zde 1000 druhů a poddruhů rostlin, z nichž 79 je endemických, např. velebitský zvonek.

Park je však vyhledávaný zejména pro své četné krasové útvary, ty nejznámější se nachází v místě zvaném Anića Kuk v nadmořské výšce 714 metrů. Vytvořilo se zde několik jeskyň, z nichž největší je 175 metrů dlouhá krápníková Manita peć se dvěma velkými síněmi. Mnohé jeskyně v parku jsou však špatně přístupné a navštívit je lze pouze s průvodcem. Holé skalní stěny Velika Paklenica jsou vyhledávaným cílem horolezců. Oblíbená je zejména skalní stěna Zub Manite peći zvedající se do výšky 80 metrů.

Paklenicu křižuje 150 km turistických cest, horské stezky vedou až na nejvyšší velebitské vrcholy. Pokud chcete na cestách strávit třeba i několik dní, jako noclehárna vám poslouží některá z horských chat. Je zde také několik dřevěných chatek a v horských částech pak tradiční pastýřská stavení. Skvělým útočištěm před nepřízní počasí je například hájenka Lugarnica v nadmořské výšce 400 metrů s překrásným pohledem na bukové lesy.

Park je také protkán kilometry podzemních tunelů, které si zde vyhloubili vojáci jugoslávské armády. Do těchto zajímavých podzemních prostor, tzv. „bunkeri“ je možné se podívat za malý poplatek. Oblast zdejších kaňonů navíc připomíná americký divoký Západ, díky tomu se Paklenica stala oblíbenou kulisou evropských westernových filmů. Natáčel se zde i slavný film o Vinnetouovi - Poklad na Stříbrném jezeře. Paklenica je snadno dostupná z přímořských turistických destinací, její návštěva tak může být příjemným zpestřením dovolené u moře.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Osijek - za hradbami města
Ostrov Cres
Novi Vinodolski
Senj v obležení „uskoků“
Pag – ostrov krajek

Článek byl zobrazen 3 377 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA