Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrov Olib - Zadarské ostrovy

Severodalmatský Olib patřící do skupiny Zadarských ostrovů se rozkládá na ploše 25 km2 a je domovem pro asi 700 obyvatel. Cestovní ruch sem zatím příliš neproniknul, proto lze Olib doporučit každému, kdo touží po klidné dovolené ve skromnějších podmínkách. Přesto tento chorvatský ostrov nabízí pěkné koupání, krásnou přírodu a nezapomenutelné zážitky.

Osídlení ostrova Olib se datuje do římského období, o čemž svědčí četné archeologické nálezy. Již v 10. století je Olib v historických dokumentech zmiňováno pod názvem Aloep. První Chorvaté dorazili na ostrov v 15. století, když prchali před Osmany. Posléze se Olib dostal pod nadvládu Benátek. Na ostrově se dnes mluví chorvatským nářečím Chakavian a místní obyvatelé sami sebe nazývají Olibjani.

Lidé žijící na ostrově se stále věnují rybolovu a zemědělství, velký význam zde má pěstování vinné révy, oliv a důležitý je také chov ovcí a následná výroba sýra. I když zde pro zemědělství nejsou zrovna nejvhodnější podmínky, těmto plodinám se zde celkem daří. Na Olibu nejsou žádné vodní toky, prameny, ani přirozené zásobárny sladké vody. Většina domů má vlastní studny na chytání dešťové vody.

Olib

Vegetaci najdete spíše na západní straně ostrova, kde se rovněž nachází i jediná obec nesoucí stejné jméno jako ostrov. Vesnička se rozkládá v zátoce Luka Olib, která je vhodná i pro kotvení větších lodí. Při vjezdu do přístavu vás jistě upoutá stará obranná věž z 18. století zvaná Kaštel. Díky tomu, že Olib ještě ve velké míře neobjevili turisté, podařilo se zde zachovat atmosféru původní osady. Vesnička se pyšní několika domy a věžemi z 16. století, její dominantou je však kostel sv. Anastázie datovaný do stejného období. Zdejší fara opatruje nejen rukopisy a církevní dokumenty psané v hlaholici, ale i mnoho kamenných relikvií dokazujících existenci náboženské obce již za nadvlády Římanů. V zátoce Banve se dochovaly zříceniny kostela sv. Pavla a kláštera mnichů poustevníků.

Ubytování na ostrově je zatím možné jen v soukromí u místních obyvatel, hotely ani penziony zde ještě nebyly vystavěny. Několik zátok nedaleko letoviska Olib, která leží v ústraní a mělké zálivy Slatina a Slatinica na východní straně ostrova vám zajistí soukromí při opalování a koupání. Na jihu ostrova se v zátoce Južna Slatina nachází také pěkná písečná pláž s pozvolným vstupem do vody. Ze sportů je možné doporučit potápění, sportovní rybolov a windsurfing. Je však třeba mít s sebou vlastní surf, půjčovnu na ostrově nečekejte.

S Olibem sousedí ostrůvky Ist, Silba, Vir a Pag, s pevninou je ostrov spojen trajektovými linkami vyplouvajícími ze Zadaru. Cesta před ostrovy Silba a Premuda zabere asi dvě hodiny. Možné je také trajektové spojení s ostrovem Lošinj (město Mali Lošinj je vzdáleno 19 námořních mil).

- jap -

Další články z Chorvatska:
Dakovo - nejkrásnější katedrála na jihu Evropy
Veliki Tabor
Sisak
Čakovec
Záhřebská botanická zahrada

Článek byl zobrazen 10 973 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA