Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Záhřeb – Park Maksimir

Na území o rozloze 3 km2 se rozkládá nejrozlehlejší záhřebský park, který je zároveň považován za jeden z živých památníků Chorvatska. Své jméno obdržel podle šlechtice a biskupa Maksimilijana Vrhovace, který projekt jeho vybudování v roce 1794 inicioval. K úplnému dokončení parku však došlo až roku 1843.

Vrhovac byl velkým milovníkem přírody, proto park nechal vybudovat v hustém, stoletém lese na lovišti záhřebského biskupství. Jeho snem původně bylo vytvořit park v klasicistním francouzském stylu, s květinovými záhony, pavilóny, růžovými sady a skleníky. Takto byl již v roce 1794 park slavnostně otevřen pro veřejnost, ale ne na dlouho. Dokončovatel parku, zábřežský arcibiskup, kardinál Juraj Haulik opustil myšlenku francouzského parku a na počátku 19. století nechal Maksimir předělat ve slohu anglických romantických parků. Byly zde upraveny louky a mýtiny, zavedeny stezky a cestičky, došlo k regulaci potoků a založení pěti umělých jezer.


Autor: Kate Kate

V parku vyrostlo také několik zajímavých staveb, jako například impozantní vstupní brána, pavilóny, letní biskupská rezidence nebo rozhledna, která je dnes jedním ze symbolů Maksimiru. Tato dvoupatrová věž byla vystavěna v roce 1843 na lesní mýtině, kde ji obklopovaly dvě terasy. Na těch si dnes mohou návštěvníci dát něco k pití nebo se pokochat výhledem do parku. Jako dekorace byly v parku rozmístěny okrasné sochy a vysázeny rostliny v tematických celcích. Mezi pavilony v parku můžete objevit i jeden zvaný Vidikovać.

Další atraktivní stavbou je Švýcarský dům, který byl roku 1842 vystavěn po vzoru moderních letohrádků. Tato dřevěná rustikální stavba s kamenným přízemím kdysi sloužila jako myslivna a dnes v ní sídlí malé bistro. Nedaleko jednoho jezera se rozkládá zoologická zahrada, která je od roku 1925 domovem stovky zvířecích druhů. Současně se zahradou byla vybudována také památková mohyla, jež má být upomínkou na tisíciletí chorvatského království. Tento památník vznikl navršením půdy, přivezené ze 155 významných míst Chorvatska, kde se odehrály důležité kulturní a politické události. Pokud si chcete prohlédnout původní nedotčený hustý les, vydejte se do nejsevernější části parku Maksimir, která není uměle upravována.


Autor: Dodo Bird

Celý park je od roku 1948 chráněn jako přírodní skvost a v roce 1964 se stal také památkou parkové architektury a chráněným kulturním majetkem. Láká jak milovníky přírody, pozorovatele ptáků, botaniky, tak i obyčejné lidi, kteří hledají klid od ruchu velkoměsta a mohou zde alespoň chvíli relaxovat po každodenním shonu. Park nabízí také četné možnosti zábavy a rekreace, jako procházky po upravených stezkách parku, nordickou chůzi, běh, jízdu na kole, veslování na člunech na jezerech. Také nejmladší návštěvníci si přijdou na své na dvou moderně vybavených dětských hřištích.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Vukovar - symbol války
Lovran, lázeňské středisko na Jadranu
Ostrov Ugljan
Ostrov Molat
Lošinj - zelený ostrov

Článek byl zobrazen 5 225 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA