Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrov Molat

Do Zadarského souostroví ležícího v Jaderském moři patří také nedotčený ostrůvek Molat rozkládající se na ploše 22,7 km2. Je místem, kam prozatím nedorazila moderní civilizace, a nerozmohl se turistický ruch. Čas na Molatu běží pomaleji, lidé jsou příjemní, pláže poloprázdné a večer zde panuje nezvyklé ticho.

Ostrov leží v severozápadní části Zadarského souostroví, kde je od okolních ostrovů oddělen úžinou Zapuntel. Na západě sousedí Molat s ostrovem Ist, na východě s ostrůvky Rižnjak, Krivnjak, Sičica, Kamenjak a Mladin, jihovýchodním směrem se rozkládají ostrůvky Mali a Veli Tun. Severně leží ještě malé ostrůvky Knižačić, Obljak, Tramerka, Tramerčica a další. Východní pobřeží je poměrně členité, s četnými zátokami, z nichž nejrozlehlejší je Jazi. Tyto zátoky jsou vyhledávaným cílem turistů. Jihozápadní pobřeží je pak poměrně strmé, minimálně členité a čelí otevřenému moři.

Do ostrova se na západní straně hluboce zařezává Brguljský záliv s malým ostrůvkem Brguljski, který je vyhledávaným cílem jachtařů. Vody v okolí ostrova poskytují výborné podmínky pro sportovní rybolov. Nejvyšším vrcholem ostrova je Knežak dosahující nadmořské výšky 141 metrů. Ostrovem se táhnou dvě vápencové vyvýšeniny, mezi nimiž leží intenzivně obdělávaná krajina Zapuntelské a Molatské polje.

Ostrov patřil po dlouhá staletí Benátkám, které na něm pečovaly o komunitu mnichů a o místní obyvatele, jež se zde snažili opětovně vysadit vymýcené lesy. V poslední době se zde úspěšně realizuje rozsáhlý program obnovy lesů. Molat nechvalně proslul během 2. světové války, v letech 1941 – 1943 na něm fungoval obávaný italský koncentrační tábor.

V současnosti je ostrov ideálním místem pro strávení poklidné dovolené, najdete zde krásné pláže, čisté moře a příjemné borovicové háje. Jelikož zde neexistují žádné hotely, je ubytování možné pouze v soukromí u místních obyvatel, kterých zde žije jen několik stovek. Živí se převážně rybolovem a zemědělstvím, pěstují olivy, víno, zeleninu a citrusy. Celkem se na ostrově nachází jen tři malé vesnice: Molat, Zapuntel a Brgulje.

Nejzajímavější z nich je jistě Zapuntel, která leží v kopcích na samém konci sedmikilometrové silničky vedoucí napříč ostrovem. Hned za starými kamennými domy jsou vidět políčka se zeleninou, vínem, olivovníky a smokvoněmi. V osadě si všimněte ještě velkých kamenných soklů, což jsou staré rezervoáry na pitnou vodu. Hlavní a nejlépe zásobenou obcí je však Molat, kde si můžete prohlédnout kostel sv. Ondřeje, jenž byl kdysi součástí kláštera, který se bohužel nedochoval.

 

Ostrov má dva přístavy: Zapuntel, který je hlavním trajektovým přístavem a Brgulje, který v případě potřeby nahrazuje hlavní přístav. Na Molat jezdí jednou denně trajekty ze Zadaru. Ideální je jízda kolem ostrovů malým člunem s prohlídkou četných skrytých zátok. Jachtaři a majitelé malých lodí Molat často navštíví na cestě do Národního parku Kornati. Také anglický král Eduard VIII. navštívil Molat během své plavby po Jadranu.

- jap -
Fotky: molat.net

Předchozí články z Chorvatska:
Lošinj - zelený ostrov
Bačinská jezera – osvěžení ve sladké vodě
Rab - ostrov slunce
Cestování autem do Chorvatska
Knin

Článek byl zobrazen 7 668 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA