Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pelješac – poloostrov s vinařskou tradicí

Chorvatsko je zemí plnou krásných přírodních scenérií a poloostrov Pelješac není v tomto směru výjimkou.  Krásné čisté moře, bujná zeleň, nádherné pláže a nejvíce hodin slunečního svitu na celém Jadranu, to vše nabízí Pelješac, který je již po řadu let oblíbeným cílem turistů.

Poloostrov se rozkládá v blízkosti Dubrovníku, až do vzdálenosti 65 km vybíhá do moře uzoučký pás pevniny, který v nejširším místě nepřesahuje 7 km. Po Istrii je Pelješac druhým největším poloostrovem v zemi. Na severu ho oblévá Neretvanský průliv a průliv Malého Stonu, z jihu pak Pelješacký a Mljetský průliv. S pevninou je spojen úzkou šíjí Stonu.

Jeho povrch je převážně skalnatý a lesnatý, páteř tvoří horské pásmo s nejvyšší horou Sveti Ilija vysokou 961 metrů nad mořem. Severní strana poloostrova je více zalesněná a vystavená chladným vnitrozemským větrům, jihozápadní část je pak výrazně teplejší. Mezi kopci se rozprostírají vinice a olivové háje, nížinu pokrývají ovocné sady a v mělkých pobřežních vodách se chovají ústřice. Daří se zde také subtropickým plodinám.

Místa vhodná ke koupání leží především na slunečném jižním pobřeží Pelješacu, před horským pásmem, které je z velké části porostlé keři a machiemi. Pelješac má krásné pláže a místní letoviska jsou velmi oblíbená a navštěvovaná. Poskytují turistům kvalitní ubytovací i stravovací zázemí. Poloostrov nabízí skvělé podmínky pro windsurfing, ale provozuje se zde i jachting spousta dalších sportů. Zdejší moře je vyhledáváno také potápěči a sportovními rybáři.

Poloostrov Pelješac proslavilo především víno, je totiž domovinou těch nejlepších chorvatských červených vín. Vína na poloostrově jsou lisována z hroznů vína Plavac Mali, mezi nejznámější odrůdy patří „dingač, plavac a postup“, která mají vysoký obsah alkoholu. Oblast, kde se tato vína pěstují a lisují ve velkých vinných sklepích, se nachází mezi osadami Orebič a Ston.

Na Pelješacu dnes žije asi 8000 obyvatel. Ačkoliv je spojen s pevninou a je tedy snadno dosažitelný, má všechny charakteristiky typického dalmatského ostrova. Jako první osídlili poloostrov Řekové, později přišli Římané a nakonec Byzantici. Od roku 1333 do roku 1808 patřil pod Dubrovnickou republiku. Toto období připomínají mohutné hradby u městečka Ston na začátku poloostrova.

Obyvatelé ostrova se už od 10. století věnovali mořeplavbě. K jejímu největšímu rozkvětu došlo v 17. století. Místní kapitáni a rejdaři byli velmi bohatí a světově uznávaní. Mohli si dokonce dovolit zakládat po celém světě banky a nejrůznější obchodní společnosti. V období mezi lety 1865 – 1887 na Pelješacu sídlila jedna z největších lodních společností „Associazione Marittima di Sabioncello“. Ta vlastnila 33 lodí, které nesly biblická jména ze Starého zákona. Zdejší plachetnice se používaly i na zaoceánské plavby do Severní Ameriky.

Přes poloostrov vede od jadranské magistrály tzv. Pelješacká transverzála, která spojuje největší obce a slouží také turistům směřujícím z pevniny na ostrov Korčula. Přijíždíte-li od severu, můžete si ušetřit několik kilometrů jízdy autem po magistrále, když se přepravíte nákladním trajektem z Ploče do letoviska Trpanj na severním břehu západní části poloostrova Pelješac. V okolí je několik přístavů jako například Trstenik, Trpanj a Orebič.

Pelješac se může pochlubit řadou pozoruhodných památek ukrytých v malebných městečcích. Nedávno zde byla archeology objevena významná ilyrská svatyně z 1. tisíciletí př. n. l. v kopcích nad letoviskem Viganj, je to nález evropské úrovně. V Pelješaci bylo učiněno i pár nálezů z řeckého a římského období, ze středověku se dochovalo několik cenných kostelíků, např. kostel sv. Michala, který patří k nejstarším na pobřeží. Pelješac má několik gotických františkánských klášterů.

Asi nejvýznamnějším turistickým střediskem na poloostrově je městečko Orebić. Najdeme ho na jihozápadním pobřeží, na tzv. Kapitánské riviéře“. Původně se městečko jmenovalo Trstenica, ale v 16. století bylo přejmenováno podle bakarské rodiny Orebićů, která si zde nechala postavit kaštel. Orebić býval významným námořním střediskem, k největšímu rozkvětu mořeplavby došlo v 17. století. Městečko bylo také rodištěm mnoha významných mořeplavců, dodnes zde prý žijí potomci Marca Pola – rodina Polo.

Navštívit zde můžete námořní muzeum a barokní kostelík Zvěstování Panny Marie, v jehož portále je vytesán starokřesťanský mramorový reliéf. Na blízkém kopci stojí františkánský klášter s muzeem založený roku 1470. Ke klášteru patří také kostel Panny Marie Andělské, který ukrývá cenné reliéfy a další umělecké předměty. Na svahu hory Sveti Ilija najdete barokně upravený kostel Panny Marie Karmenské. Okolo Orebiče je čistá nedotčená příroda se staletými borovicovými háji, cypřiši, mandlovníky, agáve, květinami a různými subtropickými rostlinami. Jsou zde dlouhé pláže a zátoky s průzračným mořem.

Dalším zajímavým místem je vesnička Trstenik situovaná v jihozápadní části poloostrova. Typické jsou pro ni starobylé domy postavené v původním mediteránském slohu. Trstenik leží v malebné zátoce s dlouhou oblázkovou pláží a je obklopen bohatou zelení, zejména borovicemi. Oblíbená je také malebná rybářská a zemědělská obec Žuljana nacházející se v jižní části poloostrova. Návštěvníci zde objeví čisté, křišťálově průhledné moře, dlouhé písčito-oblázkové pláže i četné zátoky s intimními plážemi. Krásné je rovněž letovisko Trpanj, které leží v místech, kde se slaná mořská voda mísí se sladkou. Tyto tzv. brakické vody jsou vyhledávány především sportovními rybáři.

Při návštěvě Pelješace nesmíte vynechat ani městečka Veliki a Mali Ston, která jsou v délce 6 km navzájem propojena hradbami. Obě města vznikla ve 14. století za Dubrovnické republiky. Se svými 41 věžemi, sedmi baštami a dvěma pevnostmi se zdejší hradby řadí k nejdelším a nejzajímavějším obranným systémům na Jadranu. Při zemětřesení v září roku 1996 se ve středověké části obce Veliki Ston zřítily zdi románských kostelů a gotických paláců. Téměř všechny budovy byly silně poškozeny, některé úplně zničeny. Mali Ston naštěstí zůstal neporušen.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Brijuni – Titův svět
Národní park Paklenica
Osijek - za hradbami města
Ostrov Cres
Novi Vinodolski

Článek byl zobrazen 9 486 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA