Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vukovar – symbol války

V nejvýchodnějším cípu Chorvatska se na břehu Dunaje rozkládá město Vukovar, které je centrem Vukovarsko-sremské župy. Toto nádherné historické město, kde dnes žije okolo 45 tisíc obyvatel, bylo bohužel značně poškozeno během Jugoslávské války v 90. letech 20. století. Snaha navrátit městu jeho dávnou slávu tak pokračuje dodnes.

Město se pyšní dlouhou minulostí, o čemž svědčí slavná „Vučedolská holubice“ pocházející z roku 2000 před Kristem. Tato nádoba byla objevena 5 kilometrů od centra města a dnes ji opatruje Archeologické muzeum v Záhřebu. Vukovar byl osídlen již v dávných dobách, Římané na břehu Dunaje zakládali tábory, jejichž účelem byla ochrana území před nájezdy nepřátel. Poté, co se Římané stáhli, stala se oblast mezi Dunajem a Sávou klíčovým místem, o které se sváděly těžké souboje mezi nově vznikajícími středověkými státy. Právě v té době se sem začali stěhovat Slované a Avaři. Na přelomu 10. a 11. století vzniká pevnost Vakovo, což je doloženo v písemných záznamech.  Název pevnosti byl však pomaďarštěn na Vukovár.


Autor: Christoph Larnhof

Osídlení okolo pevnosti se rozrůstalo, v roce 1231 nakonec Vukovár získal statut královského města. Stal se centrem Vukovské župy, která se rozkládala v oblasti mezi Dunajem a Sávou. Později mu vládly různé rody – Horvaté, Gorjanští i Talovci. Po dobytí Turky bylo město přeměněno ve vojenskou posádku a stalo se klíčovým střediskem obchodu. Poté, co byl Vukovar v roce 1687 od Turků osvobozen, se chopil role bašty katolického světa a bojoval proti islámu a pravoslaví. V roce 1738 získala město darem hrabata rodu Eltzů, která jej nazvala Vukovar.

Jelikož bylo místní obyvatelstvo katolického i pravoslavného vyznání, vyrostly zde kostely pro obě náboženství a v roce 1727 navíc ještě františkánský klášter. Roku 1751 nechala rodina Eltzů ve Vukovaru vybudovat obrovský barokní palác. Ten byl po 2. světové válce znárodněn a v současnosti v něm sídlí Městské muzeum.


Autor: Anjči

Ještě před poslední válkou bylo město známé svou barokní architekturou, elegantními budovami z 18. století, četnými muzei a uměleckými galeriemi. Současný Vukovar je však pochmurnou připomínkou války, která ve Slavonii zuřila v roce 1991. Tehdy město bombardovali Srbové a jednotky jugoslávské armády – proběhla zde tzv. „Bitva o Vukovar“, ze které vyšli vítězně Srbové. Historické barokní jádro bylo téměř celé zdevastováno a desítky místních obyvatel postříleny srbskými jednotkami. I když byla posléze zahájena ve spolupráci s organizací UNESCO rozsáhlá obnova města, jeho původní krásu se mu zatím nepodařilo navrátit. Opravy totiž brzdí nedostatek finančních prostředků. Vukovar je tak dodnes městem, kde jsou mnohé stopy válečných škod patrné. Čím blíže jste k Vukovaru, tím více přibývá domů nesoucích stopy války. Řada z nich je sice již opravená nebo nově postavená, jen pro Středoevropana je tato skutečnost stále šokující.


Autor: Anjči

Během války bylo poničeno mnoho památek, jako například katolický kostel sv. Filipa a Jakuba, pravoslavný kostel sv. Mikuláše nebo barokní palác s muzeem. Tehdy byly veškeré muzejní sbírky, společně s Bauerovou kolekcí a klenotnicí františkánského kláštera, uloupeny a odvezeny do muzeí v Bělehradě a Novém Sadu. Teprve v prosinci roku 2001 se sbírky vrátily na své původní místo a postupně prošly renovací. Nejvýraznější dominantou města je Vukovarská vodárenská věž, která je dodnes připomínkou válečných útrap města. V současnosti se místní úřady snaží do Vukovaru přilákat zahraniční investory, se kterými by se navázaly nové obchodní vztahy.

- jap -

Předchozí články z Chorvatska:
Lovran, lázeňské středisko na Jadranu
Ostrov Ugljan
Ostrov Molat
Lošinj - zelený ostrov
Bačinská jezera – osvěžení ve sladké vodě

Článek byl zobrazen 8 968 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Levné ubytování v Chorvatsku

Stovky hotelů, penzionů a dalších ubytovacích kapacit v Chorvatsku. Rezervace ubytování online a v češtině. Najít si ubytování v zahraničí nikdy nebylo tak snadné ...

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Chorvatsko.Světadily.cz je komplexním průvodcem po Chorvatsku. Kromě článků a tipů na cesty zde najdete detailní imformace o chorvatském pobřeží a chorvatských ostrovech. Nechybí ani informace o cestě autem do Chorvatska a tipy, jak si užít dovolenou v Chorvatsku levně a v klidu. Najdete zde také detailní informace o městech Záhřeb, Split, Dubrovník, národních parcích Krka, Plitvická jezera a o dalších zajímavých místech. Součásté jsou také zájezdy do Chorvatska, v nabídce najdete jak pobřeží Istrie a Dalmácie, tak oblíbené otrovy Brač, Hvar, Korčula a další. Najdete zde vše pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Další cestovatelské stránky na Světadílech - Egypt | Řecko | Itálie | Španělsko | Kanárské ostrovy | Turecko | Tunisko | Rakousko | USA